Cel puțin 74 de morți și 187 de răniți în incendiile din Grecia, însă numărul dispăruților nu a fost determinat UPDATE

143
Cel puțin 74 de morți și 187 de răniți în incendiile din Grecia, însă numărul dispăruților nu a fost determinat UPDATE - inc-1532463577.jpg
Bilanțul deceselor provocate de incendiile de vegetație din apropiere de Atena a crescut la 74, iar un număr total de 164 de adulți și 23 de copii au fost răniți, a declarat marți o purtătoare de cuvânt a brigăzii elene de pompieri, citată de agenția dpa, scrie romaniatv.net

UPDATE Numărul persoanelor care au murit în incendiile care fac ravagii în stațiunile de pe litoral în apropierea capitalei grecești a crescut rapid de la 50 la 74 marți, a spus purtătoarea de cuvânt, adăugând că numărul persoanelor date dispărute nu a putut fi încă determinat.

Cele mai grave incendii de vegetație înregistrate în Grecia în ultimii ani au izbucnit în apropiere de Atena luni seara. Un focar a izbucnit la vest de capitală, în apropierea orașului Kineta, iar altul în apropierea orașului port Rafina, la est de Atena.

Purtătoarea de cuvânt a pompierilor a spus că incendiile sunt în prezent în mare parte sub control și a cerut oamenilor să raporteze rudele și prietenii dispăruți.

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a declarat marți o perioadă de trei zile de doliu național. El a întrerupt o vizită în Bosnia-Herzegovina pentru a reveni în Grecia.

Primarul orașului Rafina, Vangelis Bournous, a estimat că 1.200 de case au fost distruse doar în orașul său. "Echipele de salvare merg din ușă în ușă și caută victime", a spus Bournous, potrivit postului de televiziune grec Skai.

Pescari, membri ai gărzii de coastă și turiști cu bărci de salvare au ajutat sute de oameni de pe plaje și aflorimente stâncoase, unde s-au adăpostit de flăcări. De asemenea, mii de oameni au petrecut noaptea în mașini, săli de sport sau în aer liber.

În timp ce presa a început să dezbată cine ar trebui să fie responsabil pentru incendii, Tsipras a spus că "ce" și "de ce" ar trebui lăsat pentru mai târziu, iar concentrarea să rămână pe eforturile de salvare în curs.

"Nimeni nu ar trebui să rămână fără ajutor - și nu nicio întrebare nu ar trebui să rămână fără răspuns, a spus Tsipras.

El a sugerat anterior că unele dintre incendii ar putea să fi fost provocate.

Grecia a cerut ajutor partenerilor săi din Uniunea Europeană în lupta împotriva incendiilor. Comisia Europeană a declarat că au fost mobilizate avioane și echipe de pompieri și comisarul pentru gestionarea crizelor a fost trimis la Atena.

"În timpul acestor momente dificile, suntem alături de poporul grec și de autorități și apreciez eforturile neobosite și pline de curaj ale echipelor de intervenție de urgență", i-a scris președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker premierului Tsipras. "Vom face tot ce este posibil pentru a oferi sprijin astăzi, mâine și cât timp este nevoie ", mai scrie el în scrisoare.

Cancelarul german Angela Merkel a oferit sprijinul Berlinului în lupta cu flăcările și a transmis condoleanțe într-un mesaj adresat lui Tsipras.

Israelul, Cipru, Spania și Turcia au oferit de asemenea asistență.

Papa Francisc a spus că a fost "profund întristat" să afle de incendii, într-un comunicat difuzat de Vatican.

Pagina a fost generata in 0.8368 secunde