Cel puțin trei afgani au fost uciși de talibani în orașul Jalalabad, în timpul unui protest

208
Cel puțin trei afgani au fost uciși de talibani în orașul Jalalabad, în timpul unui protest - fondtalibaniiar-1629296231.jpg

Articole de la același autor

Talibanii au preluat duminică controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban.

Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă.

Reporterul CNN aflat în Afganistan, Clarissa Ward, a transmis, miercuri, de pe străzile din Kabul, descriind situația din capitala Afganistanului. Potrivit relatării acesteia, în apropierea aeroportului din Kabul, talibanii au tras spre oamenii care încearcă să ajungă în interiorul aeroportului.

„Au biciuit oamenii, au tras cu armele în aer sau spre oameni”, a spus ea. „În interiorul aeroportului, pare mai puțin haos, deoarece zona este controlată. Însă, este incredibil de intimidant pentru oamenii care doresc cu disperare să părăsească această țară și se tem că talibanii nici măcar nu-i vor lăsa să treacă de acele puncte de control”, spune jurnalistul CNN.

În același timp, în orașul Jalalabad, talibanii au tras spre mai mulţi oameni care au ieșit pe străzi cu drapelul afgan. Aceștia înlocuiseră steagul insurgenților din piața principală a orașului.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și mai multe persoane sunt rănite, după ce militanții talibani au deschis focul în timpul protestelor împotriva grupului din orașul afgan Jalalabad, au declarat pentru Reuters doi martori și un fost oficial al poliției.

Uniunea Europeană are responsabilitatea de a accepta refugiaţi afgani şi nu poate lăsa persoane care au lucrat pentru blocul comunitar în Afganistan să se confrunte cu răzbunarea talibanilor, a declarat miercuri preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, citat de Reuters.

El a spus că refugiaţii care sosesc din Afganistan, controlat în prezent de talibani, ar trebui să fie repartizaţi proporţional între statele membre ale UE.

„Noi trebuie să-i protejăm pe cei care au lucrat şi cooperat cu noi, nu putem permite ca ei să fie lăsaţi să se confrunte cu răzbunarea”, a insistat Sassoli într-o declaraţie făcută presei la Vilnius, capitala Lituaniei, unde se află în vizită.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că este o iluzie să se creadă că vreo naţiune membră NATO ar vrea să reînceapă acţiunea militară în Afganistan după ce talibanii au preluat acolo puterea.

„În opinia mea, este o iluzie să se creadă că vreunul dintre partenerii noştri doreşte continuarea prezenţei militare sau o soluţie militară impusă de NATO în Afganistan”, a declarat Johnson în timpul unei sesiuni extraordinare a parlamentului.

„Această idee s-a sfârşit odată cu încheierea misiunii de luptă în 2014 şi eu nu cred că desfăşurarea a zeci de mii de militari britanici care să lupte împotriva talibanilor constituie o opţiune”, a mai spus premierul britanic, citat de Reuters.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0435 secunde