Cele două Corei s-au luat la bătaie la ONU

233
Cele două Corei s-au luat la bătaie la ONU - on-1331573734.jpg
Un diplomat nord-coreean și parlamentari sud-coreeni au ajuns astăzi la o altercație în cadrul Consiliului ONU al Depturilor Omului, serviciul de securitate fiind nevoit să intervină în timp ce participanții la reuniune discutau despre deteriorarea situației în Coreea de Nord, relatează AFP.
Disputa a izbucnit în timp ce membrilor Consiliului le era prezentată o evaluare a Raportorului Special ONU asupra situației drepturilor omului în Coreea de Nord. După prezentarea raportului, au luat cuvântul mai mulți reprezentanți, și anume al Coreei de Nord, urmat de cel al Uniunii Europene și Japoniei.

În timp ce reprezentantul japonez se pregătea să își încheie discursul, diplomatul nord coreean So Se Pyong s-a ridicat pentru a părăsi sala, a constat un jurnalist AFP.

Imediat după aceea s-au auzit strigăte într-un colț al sălii Consiliului. O mulțime de diplomați și jurnaliști s-a apropiat, atunci, de locul disputei, fără să poată să își dea seama cum au ajuns diplomatul nord-coreean și și parlamentarii sud-coreeni la altercație.

Agenți de securitate ONU au intervenit, unii îndepărtându-l pe diplomatul nord-coreean, în timp ce alții interogau micul grup de parlamentari sud-coreeni la intrarea în sala Consiliului.

Serviciul de securitate nu a dorit să comenteze, anunțând că este în curs o anchetă care urmărește să înțeleagă circumstanțele acestui incident, care ar fi fost orchestrat, potrivit unor surse ce au dorit protecția anonimatului.

Înainte să părăsească sala, reprezentantul nord-coreean a anunțat că delegația sa nu recunoaște mandatul Raportorului Special ONU pentru Coreea de Nord. El a apreciat că este vorba despre "rezultatul unui complot între Statele Unite, Japonia și țări occicentale care care caută să impună o politică ostilă" față de țara sa.

La rândul său, ambasadorul francez a denunțat "încălcări grave și masive ale drepturilor omului" și s-a declarat "preocupat de deteriorarea situației drepturilor omului despre care vorbește" raportul lui Darusman.

Japonia, fostă putere colonială în Penisnula Coreeană, și Coreea de Nord nu întrețin relații diplomatice oficiale, iar raporturile între cele două sunt tensionate, uneori ostile.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.028 secunde