Cererea de aderare a Suediei la NATO. Relaţiile suedezo-ungare se află la un nivel scăzut

137
Cererea de aderare a Suediei la NATO. Relaţiile suedezo-ungare se află la un nivel scăzut - 1-1680790897.jpg

Articole de la același autor

Relaţiile dintre Suedia şi Ungaria se află la un nivel scăzut, a declarat, joi, 6 aprilie, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, îndemnând Suedia să întreprindă paşi pentru a întări încrederea, în condiţiile în care această ţară caută sprijinul Ungariei pentru a putea deveni membră a NATO, informează Reuters.

Finlanda şi ţara sa vecină Suedia au înaintat amândouă, anul trecut, cererea de aderare la NATO, însă cererea Suediei a fost blocată de Turcia şi Ungaria, membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Budapesta invocă nemulţumiri legate de criticile Stockholmului la adresa guvernului lui Orban şi a statului de drept din Ungaria.

Şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a reiterat joi îngrijorările partidului aflat la guvernare cu privire la cererea de aderare a Suediei la NATO, îngrijorări care, potrivit lui, sunt împărtăşite şi de guvernul lui Orban.

Aceste îngrijorări au fost agravate de faptul că Suedia şi Finlanda s-ar raliat recent procesului declanşat de Comisia Europeană împotriva Ungariei, a subliniat el, referindu-se la sesizarea Curţii de Justiţie a UE (CJUE) de către Comisia Europeană în cazul legii ungare pentru „protecţia minorilor”, considerată de Bruxelles o lege homofobă pentru că interzice în şcoli materialele despre homosexualitate.

„Actualele relaţii suedezo-ungare, şi din cauza acestei intervenţii de partea Comisiei, se află la un nivel scăzut şi sunt necesari paşi pentru a întări încrederea”, a spus Gulyas, ca răspuns la o întrebare pe subiect.

„Într-o astfel de situaţie, unitatea NATO este de o importanţă capitală şi nu ajută să importăm dezbateri bilaterale în NATO”, a adăugat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2978 secunde