Cetăţenii UE ar putea vota sau candida la alegerile europene şi locale indiferent de statul în care trăiesc

100
Cetăţenii UE ar putea vota sau candida la alegerile europene şi locale indiferent de statul în care trăiesc - 1-1676450326.jpg

Articole recomandate

Eurodeputaţii au adoptat, în sesiune plenară la Strasbourg, două propuneri menite a îmbunătăţi situaţia cetăţenilor Uniunii Europene care trăiesc într-un alt stat membru şi care vor să voteze sau să candideze la alegerile europene şi locale.

Parlamentul European cere eliminarea aşa-numitelor prevederi privind „derogarea”, care permit unui stat membru să restricţioneze drepturile electorale ale cetăţenilor din alte ţări membre atunci când ei reprezintă mai mult de 20% dintre toţii cetăţenii UE care locuiesc pe teritoriul său, se arată într-un comunicat de presă.

Prevederea care permite unui stat membru să limiteze poziţiile de conducere în administraţia locală doar pentru proprii cetăţeni ar trebui de asemenea eliminată, susţin europarlamentarii.

PE cere reguli obligatorii privind sisteme care să permită în mod proactiv înscrierea alegătorilor, imediat ce un cetăţean se înregistrează ca rezident într-o altă ţară din UE.

De asemenea, statele membre trebuie să le ofere rezidenţilor UE nou înregistraţi informaţii despre drepturile electorale şi termenele limită în limba lor, când aceasta este una din limbile oficiale din UE.

În plus, PE cere să se aplice standarde identice pentru toţi cetăţenii UE, indiferent dacă sunt cetăţeni ai respectivei ţări sau din alt stat membru, care vor să candideze la alegeri. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3706 secunde