Săptămâna încoronării oficiale

Charles al III-lea, un rege care moşteneşte un regat dezbinat, însă care va uni Commonwealth

1204
Charles al III-lea, un rege care moşteneşte un regat dezbinat, însă care va uni Commonwealth - 1-1683182791.jpg

Articole de la același autor

Charles al III-lea urmează să primească coroana unui regat dezbinat: liderii scoţieni şi galezi vor să renunţe la monarhie, în timp ce, în Irlanda de Nord, partidul Sinn Fein, în favoarea reunificării insulei, este majoritar. La ceremonia de încoronare, republicanii promit că vor participa la festivităţi şi vor manifesta.

Cu toate acestea, în Marea Britanie, preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a declarat că regele Charles al III-lea este o „forţă a binelui” care va uni Commonwealth şi a afirmat că este un „privilegiu minunat” să fie invitat la ceremonia de încoronare de sâmbătă, 6 mai.

Sir Lindsay Hoyle a declarat că domnia lui Charles va crea o nouă relaţie între Parlamentul britanic şi monarhie în condiţiile în care regele îşi preia rolul cu propriul lui stil distinct.

„Avem un nou rege şi cred că va fi o noua relaţie între Parlamentul ales şi monarh”, a spus preşedintele Camerei Comunelor, care l-a întâlnit pe Charles în mai multe ocazii şi pe care l-a descris drept „spiritual şi fermecător”.

„Cred cu adevărat că este o forţă a binelui însă nu numai atât, el va reuni Commonwealth”, a mai spus Sir Lindsay.

În martie, premierul scoţian Humza Yousaf a declarat pentru ziarul The National, în timpul campaniei sale pentru şefia guvernului, că „se consideră în primul rând un cetăţean, nu un subiect”. El a promis un şef de stat ales în termen de cinci ani de la independenţa Scoţiei, chiar dacă acest obiectiv devine tot mai îndepărtat odată cu eşecurile partidului său pro-independenţă, SNP.

El va fi totuşi prezent la încoronare, la fel şi premierul galez, Mark Drakeford, şi el republican convins. La ceremonie va participa şi premierul ales al Irlandei de Nord, Michelle O'Neill, chiar dacă partidul său, Sinn Fein, se opune în mod tradiţional monarhiei.

În Commonwealth, „fisurile” ameninţă acest vestigiu al imperiului britanic care îi revine lui Charles, suveran care, pe lângă Regatul Unit, domneşte peste alte 14 ţări. Guvernul australian se pregăteşte să se retragă de monarhie. Barbados a făcut-o deja.

În Marea Britanie, anti-monarhiştii vor să profite de eveniment pentru a relansa dezbaterea asupra coroanei, mult timp umbrită de popularitatea şi respectul de care se bucura regina Elisabeta a II-a.

„Este o oportunitate uriaşă pentru noi, cred că vom profita la maximum”, a declarat Graham Smith, directorul executiv al grupului antimonarhist Republic, care militează pentru un şef de stat ales.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3796 secunde