Charles Michel pleacă la Beijing în pline turbulenţe

64
Charles Michel pleacă la Beijing în pline turbulenţe - fondmichel-1669829283.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a plecat la Beijing, unde se va întâlni joi cu preşedintele chinez, Xi Jinping, confruntat cu manifestaţii de proporţii istorice împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multă libertate, notează AFP.

„Charles Michel a fost invitat de preşedintele Xi. Când eşti invitat de preşedintele chinez, spui nu?”, a subliniat un responsabil european ca răspuns la criticile legate de o vizită considerată inoportună.

Politica zero Covid a Chinei, cu lockdown-urile sale draconice, a fost în ultimele zile ţinta unor vaste manifestaţii în mai multe oraşe din ţară, cea mai răspândită mişcare de contestare de la mobilizările pro-democraţie dur reprimate în 1989, ceea ce a condus cel mai înalt organism de securitate chinez să ceară marţi represiunea forţelor ostile.

Preşedintele Consiliului European (instituţia reprezentând statele membre ale UE) a ajuns miercuri în capitala Chinei, înainte de a se întâlni joi cu Xi Jinping, premierul Li Keqiang şi preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare (ANP), Wu Bangguo.


Vizita sa, care intervine după ce cancelarul german Olaf Scholz a călătorit la Beijing la începutul lui noiembrie, urmează dezbaterii strategice despre China pe care au avut-o şefii de stat şi de guvern din UE în cursul unui summit în octombrie, a precizat responsabilul european.

Charles Michel a fost mandatat de cei douăzeci şi şapte şi a dat curs unei invitaţii personale din partea preşedintelui Xi în timpul ultimului summit G20, a subliniat el.

El va apăra interesele UE în cursul întrevederilor sale, va aborda problemele drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale şi va avea un dialog sincer cu Xi Jinping.


„Momentul acestei vizite este foarte bine ales din cauza crizei economice şi energetice provocate de războiul din Ucraina”, a observat responsabilul european, potrivit căruia Charles Michel îl va îndemna pe preşedintele Xi să-şi folosească influenţa pentru a pune capăt agresiunii Rusiei şi îi va explica sancţiunile decise de UE. De asemenea, ar trebui să discute şi despre pandemia de COVID-19.


Această călătorie intervine într-un context de intense discuţii între europeni cu privire la modul de a se poziţiona în faţa Chinei, pe fondul agravării tensiunilor dintre Washington şi Beijing şi într-un moment în care UE încearcă să-şi reducă deficitul comercial abisal cu acest gigant asiatic.

UE consideră China ca un partener, un concurent economic şi un rival sistemic, conform formulării adoptate în 2019.

Relaţiile lor s-au deteriorat, în 2021, după adoptarea de către cei 27 a unor sancţiuni în urma acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang.


Charles Michel trebuie să se ocupe, pe de o parte, de o ţară precum Germania, care are interese economice importante în China, şi de alte state membre precum Lituania, care şi-a atras furia Beijingului, acceptând o reprezentanţă a Taiwanului sub propriul nume. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4419 secunde