China atenţionează ţările asiatice să evite să fie folosite ca „piese de şah” de marile puteri

84
China atenţionează ţările asiatice să evite să fie folosite ca „piese de şah” de marile puteri - china-1657541306.jpg

Articole recomandate

Ministru de externe chinez Wang Yi a atras atenţia, într-un discurs susţinut, luni, la Jakarta, că ţările asiatice ar trebui să evite să fie folosite ca „piese de şah” de marile puteri într-o regiune ce riscă să fie remodelată de factori geopolitici, transmite agenţia Reuters, consultată de Agerpres.
 

Vorbind la sediul Asociaţiei Statelor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Wang a spus că multe ţări din regiune se află sub presiune să aleagă de partea cui se situează.
 

„Ar trebui să izolăm această regiune de calcule geopolitice, de la a fi folosită ca piese de şah de rivalitatea între mari puteri şi de coerciţie”, a afirmat Wang. „Viitorul regiunii noastre ar trebui să fie în mâinile noastre”, a adăugat el.

Asia de Sud-Est a fost mult timp o zonă de fricţiuni geopolitice între mari puteri dată fiind importanţa sa strategică, unele ţări din regiune fiind reticente să adopte un partizanat în actuala rivalitate dintre SUA şi China.

Discursul lui Wang, tradus de un translator, a fost rostit la câteva zile după ce ministrul chinez a participat în Bali la reuniunea omologilor săi din G20 şi în contextul demersurilor sale diplomatice intense în regiune în ultimele săptămâni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3497 secunde