China restrânge relaţiile diplomatice cu Lituania

106
China restrânge relaţiile diplomatice cu Lituania - chinalituania-1637507377.jpg

Articole de la același autor

China a redus oficial relaţiile diplomatice cu Lituania la nivelul de însărcinat cu afaceri, în semn de protest după ce Taiwanul a stabilit o ambasadă de facto la Vilnius. Guvernul lituanian şi-a exprimat regretul după decizia Chinei, dar a precizat că are dreptul să-şi extindă cooperarea cu Taiwanul, informează AFP.

„Guvernul chinez trebuie să reducă relaţiile diplomatice dintre cele două ţări pentru a-şi proteja suveranitatea,precum şi normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale”, se arată într-un comunicat al ministerului de externe de la Beijing.

Lituania şi-a exprimat duminică regretul după decizia Chinei, informează Agerpres.

„Lituania îşi reafirmă adeziunea la politica o singură China, dar în acelaşi timp are dreptul să-şi extindă cooperarea cu Taiwan”, inclusiv prin înfiinţarea de misiuni non-diplomatice, a precizat într-un comunicat MAE lituanian.

„Biroul de reprezentare al Taiwanului în Lituania îşi începe oficial activităţile la Vilnius la 18 noiembrie 2021”, a anunţat joi Ministerul de Externe taiwanez, decizie care a rupt tradiţia prin care aceste ambasade de facto erau denumite până acum birou de reprezentare al Taipei.

Birourile de reprezentare ale Taiwanului în ţări care au relaţii diplomatice cu Beijingul obişnuiesc să se numească „Birou de reprezentare al Taipeiului", pentru a evita identificarea Taiwanului drept teritoriu separat de China.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9471 secunde