CIA, ajutată de 54 de țări în programul său de extrădări extraordinare

144
CIA, ajutată de 54 de țări în programul său de extrădări extraordinare - cia-1360068247.jpg
Un număr de 54 de țări, între care și România, au ajutat la facilitarea programului CIA de detenție, extrădare extraordinară și interogare în anii de după atentatele teroriste de la 11 septembrie, se arată într-un nou raport privind drepturile omului, citat de New York Times, în ediția electronică. 


Raportul, dat publicității de Open Society Justice Initiative, un grup pentru apărarea drepturilor, este cel mai detaliat raport extern despre asistența acordată de alte țări Statelor Unite, inclusiv permisiunea acordată CIA de a deține închisori secrete pe teritoriul lor și de a folosi aeroporturile lor pentru realimentare în timpul transferului de deținuți. 

Raportul identifică 136 de persoane care au fost deținute sau transferate de CIA, fiind cea mai extinsă listă din prezent, și descrie ceea ce este cunoscut în legătură cu datele și locurile unde au fost deținute acestea, informează New York Times. Raportul adaugă detalii noi în legătură cu gestionarea situației agenților Al-Qaida și persoanelor nevinovate capturate accidental în cadrul mașinăriei globale a contraterorismului.

Amrit Singh, autoarea ra-portului "Globalizing Torture" al Open Society, a declarat că a găsit dovezi că 25 de state din Europa, 14 din Asia și 13 din Africa au acordat asistență CIA, în afară de Canada și Australia. Între acestea se numără Thailanda, România și Lituania, unde au fost înființate închisori, dar și Danemarca, țară ce a facilitat operațiunile aeriene ale CIA, și Gambia, care a arestat și a predat deținuți agenției.

"Costul moral al acestor programe este purtat nu doar de Statele Unite, ci și de cele 54 de țări pe care acestea le-au recrutat să le ajute", a declarat Singh, care susține că Statele Unite au încălcat în mod flagrant dreptul național și internațional și că eforturile lor de a evita responsabilitatea "au început să eșueze".

v v v

În decembrie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a găsit CIA responsabilă de torturarea lui Khalied el-Masri, un cetățean german răpit de agenție și dus în Afganistan, într-un caz de identificare greșită. 

Vineri, o Curte de Apel italiană i-a condamnat pe șeful departamentului local al CIA și pe alți doi americani pentru răpirea unui cleric radical, ridicat de pe străzile din Milano în 2003 și trimis în Egipt. 23 de americani au fost condamnați anterior în acest caz. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 05 Februarie 2013
Stire din Actual : Grav accident rutier în California
Sâmbătă, 02 Februarie 2013
Stire din Actual : Planurile militare ale SUA pentru Africa
Pagina a fost generata in 1.0067 secunde