Cinci foști militari, condamnați la 7.710 ani de închisoare

332
Un tribunal din Guatemala a condamnat marți la un total de 7.710 ani de închisoare patru foști paramilitari și un fost militar pentru uciderea a 256 de indieni în 1982, în timpul războiului civil, conform unor surse judiciare.

Masacrul indienilor de etnie Achi, suspectați în mod greșit de sprijinirea gherilei, a avut loc pe 18 iulie 1982 în orașul Plan de Sanchez, în departamentul Baja Verapaz (nord), în timpul guvernării fostului dictator Efraine Rios Montt (1982-1983).

Inculpații, al căror proces a început pe 15 martie, au acționat cu "perversitate și îndârjire", a declarat judecătorul Barrios Jazmin în timpul enunțării sentinței.

Judecătorul a explicat că instanța a impus treizeci de ani de închisoare pentru fiecare din cele 256 de victime, însumând 7.680 de ani, la care se adaugă și 30 de ani pentru crime împotriva umanității. Această sentință este simbolică, pedeapsa maximă cu închisoarea, în Guatemala, nu depășește 50 de ani.

Condamnații, Eusebio Grave, Santos Rosales, frații Julian și Mario Acoj, foști paramilitari ai patrulelor civile de autoapărare (PAC), și fostul militar Tecu Lucas, au fost arestați în august 2011 și acuzați de asasinare și crime împotriva umanității.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2086 secunde