Comisia Europeană avertizează din nou Polonia cu privire la reformele în justiție

212
Comisia Europeană avertizează din nou Polonia cu privire la reformele în justiție - comisia-1576531191.jpg

Articole recomandate

Comisia Europeană a anunțat, ieri, că va examina cu atenție dacă noul proiect de lege propus de partidul polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care cuprinde măsuri disciplinare împotriva magistraților ce se împotrivesc reformelor în justiție, încalcă independența justiției, în contextul tensiunilor dintre Varșovia și Bruxelles pe tema statului de drept, transmite agenția Reuters, consultată de Agerpres. 


Conform proiectului de lege depus în parlamentul polonez pe 12 decembrie, magistrații care contestă legalitatea reformelor judiciare ori numirea vreunui alt magistrat riscă sancțiuni ce pot merge până la excluderea din sistem. Magistrații vor fi de asemenea obligați să-și informeze superiorii cu privire la orice apartenență a lor în trecut la un partid politic, precum și cu privire la orice activitate a lor în cadrul unor ONG-uri ori pe social media. 


"Comisia Europeană continuă să urmărească îndeaproape situația din Polonia și va analiza legislația propusă sub aspectul independenței sistemului judiciar, în special conformitatea ei cu dreptul european", a declarat purtătorul de cuvânt comunitar Christian Wigand. Comisia Europeană "a acționat deja în judecată Polonia, în octombrie, la Curtea de Justiție a UE pentru noul regim disciplinar al judecătorilor", a amintit el. 


Noul proiect de lege este propus la o săptămână după ce Curtea Supremă poloneză a estimat că noul Consiliu Național al Magistraturii (KRS), organismul ce recomandă președintelui numirea judecătorilor și care a fost constituit în urma reformelor în justiție criticate de Bruxelles și de opoziție, nu oferă garanții de independență față de puterea politică. Hotărârea Curții Supreme poloneze urmează unei decizii a Curții de Justiție a UE (CJUE), care în noiembrie a statuat că îi revine Curții Supreme poloneze să se pronunțe în această chestiune. 


Tot ieri, au fost declanșate proceduri disciplinare împotriva a doi judecători care au cerut Curții Supreme să examineze validitatea unor numiri efectuate. Potrivit șefului inspecției judiciare, cererea acestor judecători este inacceptabilă, întrucât ei nu au dreptul să evalueze funcționarea organismelor constituționale ale statului. 


Mai multe proteste împotriva adoptării proiectului de lege depus pe 12 decembrie sunt programate pentru miercuri. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2603 secunde