Comisia Europeană: "Regiunile din sudul UE sunt expuse riscului de secetă până în noiembrie"

120
Comisia Europeană:

Articole de la același autor

Regiunile mediteraneene rămân expuse riscului de secetă anormală până în luna noiembrie, când sunt aşteptate condiţii meteorologice aproape de normalitate în cea mai mare parte a UE, după o vară care a afectat recoltele agricole, potrivit Comisiei Europene, informează AFP.

În primele zece zile ale lunii august, aproape jumătate din teritoriul UE (47%) continuă să fie expus la un nivel de secetă de avertizare, adică se înregistrează un deficit semnificativ de umiditate a solului, asemănător aproape cu nivelul înregistrat în luna anterioară, conform Serviciului de cercetare ştiinţifică al Comisiei Europene.

Un procent de 17% este la nivelul de alertă, vegetaţia şi culturile fiind serios slăbite de lipsa apei, faţă de 11% la începutul lunii iulie.

„După o perioadă lungă, neobişnuit de uscată, sunt aşteptate condiţii aproape normale din august până în octombrie în mare parte din Europa”, conform raportului Comisiei.


„Acest lucru poate să nu fie suficient pentru a recupera complet din deficitul cumulat (de precipitaţii) în mai mult de şase luni, dar va atenua condiţiile critice din multe zone. Deja, precipitaţiile de la mijlocul lunii august s-ar putea să fi atenuat condiţiile de secetă”, se mai arată în raport. În unele zone, furtunile au provocat pagube şi pot să fi limitat efecte benefice.

Cu toate acestea, pentru regiunile din vestul Mediteranei, condiţii mai calde şi mai uscate decât media ar putea să apară până în noiembrie, iar anumite părţi din Spania şi Portugalia vor continua să experimenteze niveluri de secetă de avertizare, susţine sursa citată.


Conform estimărilor din acest raport, condiţiile de circulaţie atmosferică asociate în general cu valuri de căldură şi secetă în timpul lunilor de vară în Europa au crescut în ultimele trei luni la un nivel nemaivăzut din 1950 pe o mare parte a continentului. Printre regiunile cele mai afectate de deficitul de precipitaţii sunt evidenţiate centrul şi sudul Portugaliei, toată Spania, sudul Franţei, centrul Italiei, sudul Germaniei, precum şi o zonă întinsă care acoperă Slovacia, Ungaria, România şi Republica Moldova.


Asociate de oamenii de ştiinţă cu încălzirea globală, aceste condiţii meteorologice excepţional de calde şi uscate au redus semnificativ perspectivele randamentului pentru recoltele de vară, observă experţii. Potrivit raportului, cele mai afectate sunt porumbul (randamentul în scădere cu 8,6% la nivelul UE), floarea-soarelui (-5,5%) şi soia (-9,6%). Randamentul final pentru recolta de porumb este în prezent de aşteptat să fie cu 16% sub media ultimilor cinci ani.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6146 secunde