Comisie ONU: Autorităţile ruse au comis crime de război în Ucraina

10560
Comisie ONU: Autorităţile ruse au comis crime de război în Ucraina - 1-1679039813.jpg
O comisie internaţională a ONU care investighează crimele comise în războiul din Ucraina a comunicat că are suficiente dovezi pentru a concluziona că autorităţile ruse au comis crime de război în mai multe regiuni nu doar din Ucraina, ci chiar din Rusia, incluzând violenţe sexuale şi deportări de copii, transmite agenţia EFE, consultată de Agerpres.

„Comisia a concluzionat că forţele armate ale Rusiei au comis atacuri cu arme explozive în zone populate, cu aparentă desconsiderare faţă de suferinţa şi daunele cauzate civililor”, se afirmă în raportul care va fi expus, săptămâna viitoare, Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Pe măsură ce forţele ruseşti au avansat pe teritoriul ucrainean, uciderea civililor care nu aveau nimic de-a face cu ostilităţile s-a înmulţit, la fel ca şi detenţia şi izolarea acestora în facilităţi înfiinţate în acest scop atât în Ucraina ocupată, cât şi în Rusia.

În aceste locuri, relele tratamente s-au transformat rapid în tortură pentru motive atât de mărunte precum „vorbirea limbii ucrainene” sau „uitarea versurilor imnului Rusiei”, în timp ce afară raidurile soldaţilor ruşi în casele oamenilor au permis violenţa sexuală sau ameninţarea folosirii acesteia împotriva femeilor şi bărbaţilor.

Pe de altă parte, anchetele comisiei au permis de asemenea să stabilească faptul că invazia şi atacurile Rusiei în Ucraina pot constitui un act de agresiune care poate fi investigat şi face obiectul unei cauze la Curtea Penală Internaţională.

În cursul investigaţiei lor, membrii grupului ONU (norvegianul Erik Mose, columbianul Pablo de Greiff şi bosniaca Jasminka Dzumhur) s-au deplasat de opt ori în Ucraina, au fost în 56 de oraşe şi au intervievat aproape 600 de persoane, vizitând de asemenea locuri distruse, centre de detenţie şi tortură.

Comisia a investigat totodată încălcările drepturilor omului şi excesele comise de forţele ucrainene, însă în acest caz au constatat un număr mic de încălcări, în particular două incidente în care soldaţi ruşi au fost răniţi, torturaţi sau împuşcaţi, „care se califică drept crime de război”.

Din interviuri, anchetatorii au tras concluzia că cea mai mare dorinţă a populaţiei ucrainene şi în special a victimelor atrocităţilor este să se facă dreptate şi ca cei responsabili - inclusiv autorii - să fie aduşi în faţa tribunalelor, fie ele naţionale sau internaţionale.

„Ceea ce se cere este o concentrare pe responsabilitate, care să includă atât responsabilitatea penală, cât şi dreptul victimelor la adevăr, reparaţii şi nerepetare”, se arată în raport.

Conform ONU, peste 8.000 de civili au fost ucişi şi peste 13.000 au fost răniţi de când Rusia a lansat invazia militară la scară largă în Ucraina în februarie 2022. Cu toate acestea, ONU a avertizat că este posibil ca cifrele reale să fie mai mari. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4334 secunde