Congresul SUA înfiinţează o comisie de anchetă asupra războiului din Afganistan

160
Congresul SUA înfiinţează o comisie de anchetă asupra războiului din Afganistan - congres-1639683064.jpg

Articole recomandate

Congresul Statelor Unite a aprobat un uriaş buget al apărării de 778 de miliarde de dolari, care include crearea unei comisii independente de anchetă a greşelilor comise în cursul celor 20 de ani de război din Afganistan, notează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

Bugetul, care săptămâna trecută a primit sprijinul unei largi majorităţi în Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, a fost adoptat în Senat cu 89 la 10, cu sprijinul unor republicani.

Preşedintele Joe Biden, care a ordonat la sfârşitul lui august retragerea tuturor forţelor străine din Afganistan, ceea ce a dus la instalarea talibanilor la putere, urmează să parafeze Legea finanţării apărării pentru ca aceasta să intre în vigoare. Textul dispune crearea unei comisii de anchetă formată din 16 membri, aleşi de cele două partide, care va trebui să prezinte la cel mult un an de la înfiinţare un raport iniţial privind „deciziile strategice, diplomatice şi operaţionale” din cei 20 de ani de război în Afganistan şi să tragă concluzii.

Comisia va examina diferitele faze ale războiului: zecile de mii de soldaţi trimişi ca întăriri în 2009 de Barack Obama, care i-a rechemat ulterior pe cei mai mulţi dintre ei, acordul pe care succesorul său Donald Trump l-a încheiat cu talibanii fixând data-limită mai 2021 pentru o retragere a forţelor americane din ţară, dar şi decizia lui George W. Bush de a declanşa acest război după atentatele de la 11 septembrie 2001. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.432 secunde