Consiliul de Securitate al ONU consolidează sancțiunile împotriva Phenianului, în urma tirului de rachetă

194
Consiliul de Securitate al ONU consolidează sancțiunile împotriva Phenianului, în urma tirului de rachetă - coreeadenordrachetagatadelansare-1334643962.jpg
Consiliul de securitate al ONU a consolidat luni sancțiunile împotriva Coreei de Nord, în urma lansării unei rachete cu rază lungă de acțiune și a avertizat Phenianul că va "acționa în consecință", în cazul unui nou test nuclear sau balistic, informează Mediafax.

Amintind sancțiunile deja impuse de ONU în 2006 și 2009, Consiliul a decis "să reactualizeze măsurile" pe care le pregătește. Acesta a solicitat Comitetului pentru Sancțiuni din cadrul ONU să completeze și să precizeze lista de persoane, entități sau articole supuse acestor sancțiuni.

Comitetul urmează să furnizeze această nouă listă în următoarele 15 zile.

În declarația sa, adoptată cu unanimitate, inclusiv de către China, aliatul Phenianului, Consiliul "condamnă energic" tirul de rachetă nord-coreeană cu rază lungă de acțiune, care constituie, în opinia sa, o "încălcare gravă a rezoluțiilor" 1.718 din 2006 și 1.874 din 2009 care interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.

El "cere ca (Coreea de Nord) să se abțină de la orice nou tir" de rachete balistice, ca această țară să restabilească un moratoriu asupra lansărilor de rachete și să abandoneze programul său de înarmare nucleară

Totodată, Consiliul "se declară hotărât să acționeze în consecință, dacă (Coreea de Nord) efectuează din nou un tir sau un test nuclear".

Potrivit ambasadoarei americane Susan Rice, Statele Unite vor propune o nouă listă de întreprinderi cu legături cu programele nucleare și balistice nord-coreene. Ambasadoarea subliniază că ar fi "dezastruos" pentru nord-coreeni, dacă vor să efectueze un test nuclear în urma tirului de rachetă, așa cum au procedat în 2006 și 2009. "Acest lucru nu ar face altceva decât să (le) accentueze izolarea", a declarat Rice.

Alți diplomați au subliniat că anumiți membri ai Consiliului, și anume China, aliatul cel mai apropiat al Phenianului, dar și Pakistanul, țara din care provine cercetătorul Abdul Qadeer Khan, cel care a ajutat Phenianul să se doteze cu arma atomică, au votat în favoarea declarației.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8695 secunde