Coreea de Sud și SUA au început manevre militare comune, în pofida suspendării telefonului roșu

149
Coreea de Sud și SUA au început manevre militare comune, în pofida suspendării telefonului roșu - armata-1362992454.jpg

Articole recomandate

Trupele sud-coreene și aliatul lor american au început astăzi manevre militare anuale comune, condamnate cu putere de Coreea de Nord, care a amenințat Seulul și Washingtonul cu o lovitură nucleară și a suspendat linia de comunicare pentru cazuri de urgență, transmite Mediafax.

Coreea de Sud și Statele Unite - care numără 28.500 de militari în sudul peninsulei - au început manevrele comune numite "Key Resolve". Acestea sunt în mare parte virtuale, dar mobilizează mii de militari.

Ca de obicei, Phenianul a condamnat aceste exerciții, pe care le asimilează unei invazii a Nordului din partea unui Sud ajutat de Washington.

Aceste manevre încep după o săptămână de tensiuni puternice în peninsulă. Phenianul a amenințat săptămâna trecută că va denunța începând de luni acordul de armistițiu care a pus capăt Războiului Coreei în 1953, a agitat spectrul unui "război termonuclear" și a amenințat Statele Unite cu o "lovitură nucleară preventivă".

Lansarea cu succes a unei rachete, în decembrie, considerată de Seul și aliații săi drept o rachetă balistică, urmată de un al treilea test nuclear, în februarie, apoi de sancțiuni noi votate vineri de Consiliul de Securitate al ONU se află la originile acestui context exploziv.

După votul de la ONU, regimul nord-coreean a anunțat că de-acum consideră nule și lipsite de valabilitate "toate acordurile de neagresiune semnate între Nord și Sud".

Rodong Sinmun, cotidianul partidului comunist nord-coreean, a confirmat în ediția de luni "sfârșitul complet" al acordului de armistițiu care a pus capăt Războiului Coreei în 1953.

"Odată cu armistițiul care «a explodat» (...), nimeni nu poate prevedea ce se va întâmpla pe acest teritoriu începând de acum", a avertizat publicația.

Ministrul sud-coreean al Unificării - însărcinat cu relațiile dintre cele două țări - a anunțat luni că Nordul se pare că a pus în aplicare una dintre amenințări, suspendând telefonul roșu dintre Phenian și Seul, linia de comunicare pentru cazuri de urgență.

Linia, instalată în 1971, a fost suspendată în cinci rânduri de către Phenian, ultima dată în 2010.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4541 secunde