Coreea de Sud va „normaliza” un acord militar cu Japonia, pe fondul unei apropieri diplomatice

185
Coreea de Sud va „normaliza” un acord militar cu Japonia, pe fondul unei apropieri diplomatice - 1-1679215363.jpg

Articole de la același autor

Coreea de Sud va „normaliza” un acord militar crucial cu Japonia, a declarat, pentru agenţia AFP, consultată de Agerpres, un responsabil al Ministerului Apărării, pe fondul unei apropieri diplomatice între celor două state vecine în faţa Coreii de Nord.

Acest Acord general de securitate şi informare militară (GSOMIA), semnat în 2016, permite schimbul de informaţii militare, în special în faţa Phenianului.

Liderul sud-coreean, Yoon Suk Yeol, s-a deplasat în Japonia pentru un summit cu omologul său nipon, Fumio Kishida, pentru a relansa relaţiile diplomatice, afectate de dispute istorice privind munca forţată în timpul colonizării nipone a Coreii (1910-1945).

Conform media prezente la acest summit dintre cele două ţări, inedit la acest nivel în ultimii 12 ani, preşedintele Yoon i-a spus premierului Kishida că îşi doreşte „normalizarea completă” a GSOMIA.

După întâlnire, el a cerut Ministerului Afacerilor Externe sud-coreean „să ia măsurile necesare” în acest sens, a explicat un responsabil al Ministerului Apărării, sub acoperirea anonimatului.

Seulul a pus sub semnul întrebării acest pact în 2019, ameninţând că îi va pune capăt, într-un moment în care relaţiile cu Tokyo se înrăutăţeau din cauza chestiunilor comerciale şi, de asemenea, din cauza disputei moştenite din timpul ocupaţiei japoneze.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3731 secunde