Creşterea numărului de migranţi, pe agenda miniştrilor europeni reuniţi la Bruxelles

131
Creşterea numărului de migranţi, pe agenda miniştrilor europeni reuniţi la Bruxelles - cresterea-1669388890.jpg
Miniştrii din statele Uniunii Europene responsabili pentru migraţie s-au întrunit, la Bruxelles, pentru a discuta despre creşterea numărului de migranţi nou sosiţi în Europa pe ruta Balcanilor Occidentali, transmite agenţia AFP, consultată de Agerpres.

Reuniunea a fost convocată pe fondul disputei dintre Franţa şi Italia după ce Roma a refuzat să autorizeze andocarea navei umanitare Ocean Viking, cu 234 de migranţi la bord. Aceştia au fost debarcaţi în final în Franţa, pe 11 noiembrie, cu „titlu excepţional”, după refuzul guvernului de dreapta condus de Giorgia Meloni de a-i primi.
 

Aceste tensiuni au readus în discuţie chestiunea extrem de sensibilă privind solidaritatea între ţările UE legată de migraţie. Conform legislaţiei UE, ţara membră unde un migrant soseşte prima dată este responsabilă pentru găzduirea persoanei respective şi procesarea cererii de azil, o regulă care de multe ori creează fricţiuni între ţările membre.
 

Ca răspuns la atitudinea considerată „inacceptabilă” a Romei, ministrul de interne francez Gerald Darmanin a anunţat suspendarea primirii în Franţa a 3.500 de solicitanţi de azil aflaţi în prezent în Italia. Reacţia Parisului a fost calificată ca „nejustificată” de către premierul italian Giorgia Meloni, care a amintit că ţara sa a primit deja peste 90.000 de migranţi în acest an, comparativ cu 67.000 în 2021. Pagina a fost generata in 0.5408 secunde