Criză în Consiliul Europei. Ucraina și-a rechemat ambasadorul de la Strasbourg

172
Criză în Consiliul Europei. Ucraina și-a rechemat ambasadorul de la Strasbourg - criza-1561580283.jpg

Articole recomandate

Ministerul de Externe al Ucrainei și-a rechemat, marți, ambasadorul la Consiliul Europei pentru consultări, după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, în noaptea de luni spre marți, o rezoluție privind modificarea mecanismului de sancțiuni, prin care a invitat Rusia să revină la lucrările APCE, fără nicio restricție asupra dreptului său de vot, informează publicația online Ukrainska Pravda, consultată de Agerpres. 


Anterior, Ucraina și-a anunțat intenția de a-și suspenda participarea la lucrările APCE după decizia forului paneuropean de a permite revenirea delegației ruse, care fusese privată de dreptul de vot în 2014 ca urmare a anexării Crimeii. 
"Suspendarea participării delegației ucrainene la APCE este un pas destul de logic. Dar aceasta nu este pentru totdeauna, căci nu vom lăsa Consiliul Europei la cheremul Rusiei și al aliaților săi. Mult mai dificilă este, de fapt, situația în privința Consiliului Europei. Este datoria noastră juridică și umană de a participa la mecanismele sale de protecție a drepturilor omului. Deși arsenalul acestor mecanisme este departe de a fi perfect, el este important", a declarat ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin, citat de Ukrainska Pravda. 


"În toate celelalte privințe, ne-am cam pierdut încrederea în Consiliul Europei și va fi foarte dificil ca ea să fie restabilită. Prin urmare, rechemăm ambasadorul nostru la Consiliul Europei pentru consultări", a afirmat șeful diplomației Kievului. 
Totodată, Pavlo Klimkin și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că instituția cu sediul la Strasbourg a adoptat o "nouă normalitate" în relațiile cu Rusia. 


"Este în special regretabil faptul că aceasta s-a întâmplat în momentul în care Franța prezidează Consiliul Europei", a spus el, adăugând: "A întinde covorul roșu pentru deputații ruși, fără ca Rusia să fi pus în aplicare măcar una din condițiile cerute, este greșit". 


După nouă ore de dezbateri aprinse și aprobarea mai multor amendamente, parlamentari din statele membre ale Consiliului Europei au votat, în noaptea de luni spre marți, pentru posibilitatea ca Rusia să participe din nou la lucrările APCE, după ce în decurs de cinci ani nu a avut drept de vot, ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3206 secunde