"Cuget Liber" a avut embargo la lansarea navei "Monte Azul"

1122

Articole de la același autor

Pe parcursul mai multor ediții, cotidianul "Cuget Liber" a prezentat o amplă anchetă privind situația economico-financiară a companiei mixte româno – sud coreene "Daewoo - Mangalia Heavy Industries" (DMHI). Trebuie spus că demersul nostru jurnalistic a fost provocat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care, prin intermediul Șantierului Naval "2 Mai", deține 49% din acțiunile companiei.

În numele interesului public
AVAS a cercetat realizările DMHI și s-a luat cu mâinile de cap de ceea ce a descoperit. În loc să își îndeplinească obiectivele pentru care a fost înființată, adică să facă profit, compania produce pierderi. Mai mult, acestea au depășit cu mult capitalul social al companiei, aducând-o în pragul falimentului.
Cum criza s-a agravat în 2008, AVAS a pus piciorul în prag și a cerut părții coreene să redreseze rapid situația economico – financiară, să aducă șantierul naval pe linia de plutire. Prima măsură a acționarului coreean a fost să-l mazilească pe Jae Bong Lee din funcția de președinte al companiei.
A fost suficient ca AVAS să ridice capacul de pe oală, ca presa – în mod deosebit ziarul "Cuget Liber", care a urmărit evoluția DMHI de la nașterea sa și până azi - să își bage nasul. Curiozitatea ziariștilor este legitimă, fiind vorba de interesul public. Statul român participă cu 49% la această afacere și e normal ca opinia publică să fie informată despre modul în care este gestionată această avere.

Intenții prost înțelese
Dintre toate ziarele, "Cuget Liber" a întreprins cea mai minuțioasă analiză, apelând la datele de bilanț raportate la Ministerul Economiei și Finanțelor, la declarații ale unor conducători din DMHI și Șantierul Naval "2 Mai", ale liderului Sindicatului "Navalistul", la documente produse de AVAS. Investigația a trecut de nivelul simplei descrieri, încercând să găsească explicații ale crizei și să privească în viitor, la evoluția companiei, la consecințe și soluții.
Surprinzător, ancheta "Cuget Liber", în ciuda bunelor intenții, clar exprimate, nu a fost bine primită de conducerea română a DMHI. Acesta este motivul pentru care redacția ziarului nostru nu a primit invitație la ceremonia organizată ieri, cu prilejul botezului ultimei nave construite la Mangalia, portcontainerul de 5.500 TEU "Monte Azul".
În cei 11 ani de existență a DMHI, a fost pentru prima oară când conducerea ei a luat o asemenea măsură față de "Cuget Liber", chiar dacă s-au mai publicat articole critice. Diferența este că, pe atunci, la cârma companiei era un președinte coreean. Se vede treaba că respectivul înțelegea care este rolul presei în societate, că menirea ei nu este să ridice osanale și să vopsească în roz realitatea. Chiar dacă nu au fost întru tot de acord cu cele scrise, chiar dacă au fost deranjați de criticile aduse, conducătorii coreenii au respectat statutul presei și nu i-au barat accesul la libera informare.

O reacție infantilă
Situația s-a schimbat radical de când la conducerea companiei se află un român. Inginerul Vasile Iorga a preluat cârma DMHI de la coreeanul Jae Bong Lee, dar nu și atitudinea sa deschisă față de critică.
Când am aflat de la departa-mentul de relații publice despre măsura luată față de ziarul "Cuget Liber", i-am dat telefon lui Iorga. Dând dovadă de lipsă de bărbăție, acesta a încercat o eschivă. În loc să vorbească deschis, i-a luat în brațe pe "nu știu" și "nu-i problema mea". Pe parcursul dialogului, a recunoscut că a fost deranjat de ancheta noastră. Discuția a fost ceva mai lungă și am fost nevoiți să-i amintim lui Vasile Iorga că el a fost numit în funcție prin voia statului român, ca reprezentant al acestuia în companie, că el trebuie să apere, în primul rând, interesele acestuia, nu pe cele ale acționarului sud-coreean. Din faptul că măsura luată față de "Cuget Liber" a fost menținută mi-am dat seama că Vasile Iorga nu a înțeles nimic din discuția noastră.
Mai este un lucru pe care Vasile Iorga nu îl pricepe. Prin embargoul impus ziarului "Cuget Liber", conducerea DMHI lovește de fapt în dreptul la informare al cititorilor. Mare rușine! O asemenea reacție impulsivă, infantilă, este de neconceput într-o societate civilizată!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5265 secunde