Cum plănuia un grup de extremă dreaptă o lovitură de stat în Franța

175
Cum plănuia un grup de extremă dreaptă o lovitură de stat în Franța - fondfrantaextremisti-1641398546.jpg

Articole de la același autor

Înarmați cu material explozibil improvizat, alimentați de teorii ale conspirației și impulsionați de restricțiile din timpul pandemiei, membrii unei grupări de extremă dreapta numită „Răsturnarea” („The Overthrow”) au fost catalogați drept extrem de periculoși de autoritățile franceze.



Potrivit unor documente ale serviciilor de informații franceze, consultate de CNN, grupul era o rețea de extremă dreaptă cu diverse rădăcini ideologice, dar cu un singur scop comun: să răstoarne guvernul francez.

Serviciul intern de informații (DGSI) susține că creierul din spatele grupului a fost Remy Daillet-Weidemann, un fost consilier regional în Franța, care a înființat o structură ierarhică al cărei obiectiv era răsturnarea guvernului și un atac asupra șeful statului.

Presupusa lovitură de stat, denumită „Operațiunea Azur” de către membrii săi, nu a fost dusă la final pentru că, spun serviciile franceze de securitate, au dejucat operațiunea înainte ca grupul să poată acționa.

În octombrie, Daillet-Weidemann a fost pus sub investigație oficială de către autoritățile franceze, alături de alte 13 persoane, pentru că ar fi planificat acțiuni violente, „asociere cu autori teroriști” și „provocarea unui act terorist de către o terță parte prin intermediul telecomunicațiilor publice”.

Avocatul său, Jean-Christope Basson-Larbi, a declarat pentru CNN că clientul său „nu a propus niciodată altceva decât o răsturnare pașnică, adică fără violență și susținută popular, cu sprijinul majorității populației franceze, a actualului regim politic.” Avocatul spune că „Operațiunea Azur” a fost produsul unor fantezii care nu erau ale clientului său și despre care Daillet-Weidemann nu știa. Daillet-Weidemann este încă în arest.

Raportul serviciilor franceze afirmă că Daillet-Weidemann intenționa să folosească acțiuni violente pentru a pune în aplicare lovitura de stat, a recrutat membri și a exercitat comanda asupra celulelor din rețeaua sa, inclusiv a cel puțin doi bărbați care plănuiau să producă atentate cu explozibili.

În luna iunie, Daillet-Weidemann a fost acuzat, împreună cu alte 10 persoane, pentru răpirea unei fetițe de opt ani, Mia, care a dispărut din casa bunicii ei la jumătatea lunii aprilie 2021, potrivit documentelor de la procuratura din Nancy.

Procurorii susțin că membri ai rețelei lui Daillet, „The Overthrow”, au răpit copilul, în numele mamei ei, Lola Montemaggi, înainte de a fugi în Elveția într-o operațiune de tip militar.

În momentul în care a fost răpită, Mia era îngrijită de bunica ei, după ce mama sa a pierdut custodia.

Custodia copilului a fost un motiv ideologic pentru Daillet-Weidemann, care a promovat ideea că ar trebui întreprinse acțiuni pentru a recupera copiii în îngrijire și a-i aduce părinților lor, potrivit procurorului francez François Perain.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5512 secunde