Curtea Penală Internațională, anchetă privind execuții extrajudiciare în Filipine

140
Curtea Penală Internațională,  anchetă privind execuții extrajudiciare în Filipine - curteapenala-1518092765.jpg

Articole recomandate

Curtea Penală Internațională (ICC) de la Haga a informat Guvernul din Filipine că va începe o anchetă preliminară cu privire la informațiile privind execuții extrajudiciare în cadrul campaniei sale împotriva drogurilor ilegale, transmite dpa.

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a salutat lansarea anchetei, a dat asigurări purtătorul său de cuvânt, Harry Roque.

"Misiunea noastră de la Haga a fost informată că Biroul procurorului Curții Penale Internaționale deschide o anchetă preliminară cu privire la presupuse fapte asociate cu campania împotriva drogurilor ilegale", a declarat presei purtătorul de cuvânt, adăugând că șeful statului "salută ancheta preliminară pentru că este sătul să fie acuzat".

Roque a menționat că Duterte este dispus să confrunte instanța, în cazul în care investigația va merge mai departe și că, "dacă va fi nevoie, își va susține cazul personal în fața ICC".

Ancheta preliminară a ICC are loc după ce, în aprilie 2017, un avocat filipinez i-a chemat în judecată pe șeful statului și alți 11 înalți oficiali, acuzându-i de crime în masă, în legătură cu uciderea de presupuși infractori și traficanți de droguri, după instalarea lui Duterte la președinția Filipinelor, la 30 iunie 2016. Avocatul reprezenta un asasin plătit "pocăit" care lucrase pentru Duterte în timp ce acesta era încă primar în orașul sudic Davao.

Cel puțin 3.987 de oameni au fost uciși în operațiuni ale poliției împotriva suspecților de implicare în afaceri cu droguri între iulie 2016 și ianuarie 2018, conform datelor oficiale.

Organizația Human Rights Watch cu sediul la New York susține, însă, că acest bilanț ar putea fi de până la 13.000 de morți, pe baza estimărilor făcute de organizații locale pentru drepturile omului și asociații bisericești.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5341 secunde