Preşedintele Vladimir Putin ameninţă:

„Dacă occidentalii vor să învingă Rusia, să încerce; nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina"

150
„Dacă occidentalii vor să învingă Rusia, să încerce; nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina

Articole recomandate

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a provocat pe occidentali să învingă Rusia „pe câmpul de luptă” din Ucraina, unde, susţine el, Moscova „nu a început încă lucrurile serioase”, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Astăzi, auzim că ei vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce să zic? Să încerce!”, a declarat Vladimir Putin în timpul unei reuniuni cu şefii grupurilor politice din camera inferioară a Parlamentului, transmisă la televiziune. „Am auzit de mai multe ori că Occidentul vrea să se lupte cu noi până la ultimul ucrainean. Este o tragedie pentru poporul ucrainean. Însă pare că totul se îndreaptă în această direcţie”, a adăugat el.

Aceste declaraţii războinice survin în contextul în care SUA şi ţările europene şi-au accelerat în ultimele săptămâni livrările de arme către Kiev, care încearcă să frâneze avansul trupelor ruse în estul Ucrainei.

„Toată lumea trebuie să ştie că nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina”, a mai afirmat el în acest discurs, unul dintre cele mai dure din ultimele săptămâni.

Putin nu a anunţat totuşi o extindere a operaţiunii militare şi nici alte iniţiative concrete.

„În acelaşi timp, nu refuzăm negocierile de pace. Însă cei care le refuză trebuie să ştie că, pe măsură ce trece timpul, cu atât le va fi mai dificil să negocieze cu noi”, a adăugat preşedintele rus.

Folosind o retorică ce aminteşte de cea a liderilor sovietici din timpul Războiului Rece, Putin a denunţat de asemenea „liberalismul totalitar” occidental şi a spus că ofensiva din Ucraina marchează începutul unei tranziţii dintr-o lume marcată de „egocentrismul mondializat american spre o lume cu adevărat multipolară”.

„În majoritatea ţărilor, oamenii nu vor o astfel de viaţă sau un astfel de viitor. S-au săturat să cadă în genunchi şi să se umilească în faţa celor care se cred excepţionali”, a mai spus el.

XXX

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat, vineri, că el „nu va alerga” după Washington pentru negocieri, după ce omologul său american Antony Blinken a refuzat să aibă o întrevedere cu el în marja reuniunii G20, informează agenţia AFP.

„Nu noi suntem cei care au abandonat contactele, ci SUA. Nu vom alerga după nimeni ca să propunem o întrevedere”, a spus Serghei Lavrov în faţa unor jurnalişti în insula indoneziană Bali, unde are loc reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor din G20. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.292 secunde