De unde va fi vizibilă, astăzi, prima eclipsă inelară a soarelui din 2021

203
De unde va fi vizibilă, astăzi, prima eclipsă inelară a soarelui din 2021 - soare-1623304171.jpg
Astăzi se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parțială din jumătatea de nord a țării noastre. Eclipsa începe, după cum informează Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. „Dacă doriți să o priviți va trebui să folosiți un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele pentru că puteți orbi”, se precizează într-o postare pe pagina observatorului.

În țara noastră, eclipsa va fi vizibilă în Transilvania, în Banat şi în mare parte din Moldova.

Eclipsa de soare va traversa azi cerul pe o fâșie de aproximativ 500 de kilometri, din Canada până în Siberia, trecând prin Europa.

La punctul maxim al aşa-numitei eclipse inelare, de pe Pământ se va putea vedea Luna ajungând treptat în dreptul Soarelui, care se va transforma, timp de câteva minute, într-un inel luminos subţire, ca un ''cerc de foc'' pe cerul de iunie. Deși este parțială, eclipsa poate fi totuşi periculoasă pentru ochi, informează AFP, citat de digi24.ro.

Un spectacol rezervat doar acelor locuitori aflaţi la cele mai înalte latitudini, care se situează chiar pe axă: nord-vestul Canadei, extremitatea nordică a Rusiei, nord-vestul Groenlandei şi Polul Nord, unde ocultaţia discului solar va fi de 87,8%, potrivit Observatorului Astronomic din Paris.

Eclipsa inelară va fi, de asemenea, vizibilă, însă doar parţial, din nord-vestul Americii de Nord, dintr-o mare parte din Europa, inclusiv din Franţa şi Marea Britanie, precum şi dintr-o parte a nordului Asiei.

La aceste latitudini şi dacă cerul va fi senin, pasionaţii de astronomie vor putea observa o fracţiune din Soare acoperită de discul negru al Lunii, în proporţie de 20% la Londra, de 16% la Lille, de 13,2% la Paris, de 5,5% la Toulouse şi doar de 2,8% la Marsilia.

„Cu cât mergem mai spre sud-est, cu atât va fi mai puţin vizibilă obscurarea'', a explicat pentru AFP Florent Delefie de la Observatorul din Paris, care va transmite evenimentul în direct pe canalul său YouTube.

Eclipsa va dura aproximativ două ore. La aceste latitudini, ea ''nu va fi foarte spectaculoasă'' însă, chiar şi aşa, va fi interesant de urmărit, potrivit astronomului, citat de digi24.ro.

 

Aceasta este prima eclipsă inelară din anul 2021 şi a 16-a din secolul XXI.

Acest fenomen astronomic are loc atunci când Soarele şi Luna sunt perfect aliniate cu Pământul. Dacă diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, o parte a coroanei de foc rămâne vizibilă.

O eclipsă totală, care scufundă pentru scurt timp o parte a planetei în întuneric, apare atunci când diametrul Lunii corespunde exact cu cel al Soarelui, aşa cum este perceput fenomenul de pe Pământ.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3045 secunde