Declarație șocantă: "COVID a luat viața celor care și așa erau o povară"

249
Declarație șocantă:
"Nu vreau să fiu judecat și să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur" - este declarația șocantă a șefului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, Nicolae Furtună. El și-a cerut scuze apoi, dar a susținut că a fost greșit înțeles, pentru că "în medicină termenul povară are altă conotație decât cea folosită în societate". Guvernul a anunțat apoi că Nicolae Furtună a demisionat.


UPDATE 14.07 Guvernul a anunțat că Furtună a fost convocat astăzi de premierul Ion Chicu, iar în cadrul ședinței a anunțat că părăsește funcția. "Ion Chicu și-a exprimat regretul profund pentru declarațiile lansate recent în spațiul public de către ex-conducătorul ANSP. În perioada următoare interimatul funcției de Director al ANSP va fi asigurat de către Vasile Guștiuc", se menționează într-un comunicat al Guvernului, potrivit deschide.md.


Furtună a declarat luni, la o emisiune la TVR Moldova, că 99 % pacienții cu coronavirus din Republica Moldova care au decedat au avut cel puțin o comorbitate, iar peste 70% dintre ei au avut cel puțin două comorbități.


"Patologia cardiovasculară predomină, persoanele cu diabet zaharat sunt vulnerabile, de când spunem noi că obezitatea este factor de risc pentru maladiile netransmisibile și pentru alte maladii. În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. Mai mult de 1/3 din persoanele care au decedat aveau diferit grad de obezitate. Din COVID trebuia să facem multe concluzii, inclusiv astea...
Nu vreau să fiu judecat și să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat și în Italia, și în Franța, din nefericire, și în Republica Moldova", a susținut șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, scrie deschide.md.
Dodon i-a cerut demisia


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacționat în urma acestor declarații, spunând că șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică ar trebui să demisioneze.
"Îmi exprim regretul și consternarea față de declarațiile făcute de directorul ANSP, Nicolae Furtună. Scuzele publice nu sunt deloc suficiente atunci când printr-o declarație afectezi moral un număr mare de oameni.


Nu am obiecții față de activitatea domnului Furtună, știu că a muncit din greu în această perioadă pandemică foarte complicată, dar declarația complet inadecvată pe care a făcut-o îi afectează grav credibilitatea pentru activitatea sa de mai departe.


Consider că după această afirmație nu mai are calitatea morală să ocupe funcția de director ANSP și trebuie să demisioneze. Am transmis și Guvernului poziția mea și aștept o decizie conformă cu așteptările opiniei publice", a scris Dodon pe Facebook.
Șeful Agenției de Sănătate Publică susține că a fost înțeles greșit


Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a explicat astăzi într-un briefing de presă că "expresia a fost înțeleasă eronat" și că în medicină termenul "povară" are altă conotație decât cea folosită în societate.


"Pornim de la termenul povară. M-am referit la explicația medicală a termenului, ci nu la cea socială. Nu este prima dată când acest termen este folosit de mine. Vreau să vin cu compasiune și empatie față de cei care nu au înțeles corect mesajul meu și care cumva au fost afectați de acel mesaj. Încă o dată îmi aduc scuzele de rigoare față de cei care într-un fel sau altul au înțeles altfel expresia "povara COVID". Din punct de vedere medical este un termen corect", a declarat Furtună, citat de deschide.md.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 10.6272 secunde