Declarații naționaliste făcute de adjunctul lui Orban: “Vom începe reunificarea națiunii”

120
Declarații naționaliste făcute de adjunctul lui Orban: “Vom începe reunificarea națiunii” - peterszilagyi-1685874297.jpg
Cu ocazia aniversării la 4 iunie a Tratatului de la Trianon, Péter Szilágyi, secretar de stat adjunct pentru politică naţională al premierului Viktor Orban, a subliniat, la ceremonia de predare a Podului Apartenenţei, că după “decretul de pace Trianon”, maghiarii aveau speranţa că “limba maternă, tradiţiile şi cultura nu vor face doar parte din memorie, ci şi din realitatea vieţii de zi cu zi”.


“Din 2010, guvernul maghiar lucrează pentru a împlini această speranţă. Drept urmare, 150.000 de maghiari care trăiesc în străinătate au devenit parte a naţiunii maghiare de drept public. Scopul guvernului este de a face posibil ca ungurii care locuiesc în străinătate să prospere în patria lor, să consolideze identitatea maghiară a comunităţilor”, a adăugat el, citat de hirado.hu.


El a amintit că pe 4 iunie 1920, a avut loc o pauză de doliu în birouri şi şcoli, zeci de mii de oameni îmbrăcaţi în haine de doliu s-au adunat la Budapesta. Au sunat clopotele, au sunat alarmele fabricii, traficul a fost oprit. Potrivit deciziei marilor puteri, peste trei milioane de maghiari sunt blocaţi în afara graniţelor ţării.


Secretarul adjunct de stat a spus că decizia a fost luată în urmă cu 13 ani, “nu vom permite graniţelor naţionale să ne despartă de compatrioţii noştri”.


“Am decis să începem reunificarea naţiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai naţiunii”, a spus el.


“Datorită sprijinului reţelei instituţiilor de învăţământ maghiare din străinătate, 300.000 de copii pe an pot beneficia de educaţie în limba maternă de calitate în Bazinul Carpatic şi în întreaga lume”, a subliniat el.


El a vorbit despre faptul că guvernul oferă sprijin şi elevilor care studiază în învăţământul public din ţara de origine, astfel încât aceştia să poată vizita cel puţin o dată zonele locuite de maghiari din ţările vecine.


“Scopul politicii naţionale este de a creşte gradul de conştientizare că suntem responsabili pentru maghiarii de peste graniţă”, a precizat el.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2611 secunde