Departamentul de Cercetare de la Spitalul de Boli Infecțioase a fost acreditat de Academia Română

506
Academia Română a acreditat departamentul de cercetare din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. "Dintre spitalele de boli infecțioase din țară, suntem a treia unitate acreditată, după Institutul Matei Balș și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca", a declarat directorul de cercetare al spitalului constănțean, dr. Irina Magdalena Dumitru.
Departamentul va face cercetări cu prioritate pe tema infecției HIV/SIDA, parazitologie clinică și medicina călătorului.
Constanța este al doilea mare centru regional din țară privind infecția HIV/SIDA, după București. În evidența Clinicii de Boli Infecțioase Constanța se află 824 pacienți, din care 780 sunt în tratament antiretroviral. Mai mult de jumătate dintre ei sunt în evidența medicilor de 12 – 13 ani și se află în terapie de 10-11 ani. Specialiștii studiază în legătură cu acești pacienți eficiența terapiei antiretrovirale, evaluarea modificărilor metabolice induse de această terapie (lipodistrofie, risc cardiovascular), evaluarea funcției hepatice la pacienții care au hepatita B sau C. Studiile au rolul de a prelungi durata de viață a pacienților și de a înlătura eșecul terapeutic.
Tot în cadrul departamentului, sunt realizate studii privind bolile parazitare. Specialiștii spun că aceste cercetări sunt oportune, mai ales că Dobrogea este o zonă endemică în ceea ce privește infecția cu Toxoplasma gondii. Spitalul va realiza un studiu privind testarea tuturor gravidelor pentru Toxoplasma gondii în vederea prevenirii toxoplasmozei congenitale. Prin acest gen de studiu, specialiștii vor să tragă un semnal de alarmă în vederea reducerii prevalenței acestor afecțiuni care necesită terapii de lungă durată și costuri de spitalizare forte mari.
O atenție sporită este acordată și medicinei călătorului, dat fiind faptul că în fiecare vară sute de mii de turiști vizitează litoralul românesc. În fiecare vară, la Constanța este organizat un curs național de medicina călătorului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8193 secunde