Deputații europeni au votat pentru eliminarea exporturilor de deșeuri

141
Deputații europeni au votat pentru eliminarea exporturilor de deșeuri - fonddeputatiieuropeniauvotatpent-1674242897.jpg

Articole de la același autor

Parlamentul European și-a stabilit poziția de negociere pentru discuțiile cu guvernele UE privind o nouă lege de revizuire a procedurilor comunitare și a măsurilor de control pentru transporturile de deșeuri.

Legislația revizuită ar trebui să protejeze mai eficient mediul și sănătatea umană, profitând în același timp pe deplin de oportunitățile oferite de deșeuri pentru a atinge obiectivele UE de economie circulară și zero poluare.

Prin raportul adoptat, deputații susțin interzicerea în mod explicit a transporturilor tuturor deșeurilor destinate eliminării în UE, cu excepția cazului în care este autorizată în cazuri limitate și bine justificate. Exporturile UE de deșeuri periculoase către țări non-OCDE ar trebui, de asemenea, interzise.

Exportul de deșeuri nepericuloase pentru recuperare ar trebui să fie permis numai acelor țări non-OCDE care își dau acordul și își demonstrează capacitatea de a trata aceste deșeuri în mod durabil. Deputații europeni doresc, de asemenea, să interzică exportul de deșeuri din plastic către țările non-OCDE și să elimine treptat exportul acestora către țările OCDE în termen de patru ani.

Parlamentul solicită crearea unui mecanism UE de efectuare a inspecțiilor, pentru a preveni și detecta transporturile ilegale de deșeuri.

În urma dezbaterii în plen, raportul a fost adoptat cu 594 de voturi pentru, 5 împotrivă și 43 de abțineri.

În anul 2020, exporturile UE de deșeuri către țările din afara spațiului comunitar au atins 32,7 milioane de tone, reprezentând aproximativ 16% din comerțul global cu deșeuri. În plus, aproximativ 67 de milioane de tone de deșeuri sunt transportate anual între țările UE.

După cum se știe, România este una dintre destinațiile preferate ale exportatorilor de deșeuri din vestul Europei, țara noastră fiind tratată ca groapă de gunoi a UE.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4929 secunde