Deschiderea summitului G20, într-o atmosferă de Război Rece

102
Deschiderea summitului G20,  într-o atmosferă de Război Rece - summit-1378382115.jpg

Articole recomandate

Neînțelegerile dintre Barack Obama și Vladimir Putin pe marginea dosarului sirian riscă să trimită în plan secund ordinea de zi economică a summitului G20, care s-a deschis, ieri, la Sankt Petersburg, în Rusia, comentează Reuters.

Liderii principalelor țări industrializate și în curs de dezvoltare și-au manifestat dorința de a înregistra progrese în domeniul creșterii economice, schimburilor comerciale, trans-parenței bancare și al luptei împotriva frau-delor fiscale. Țările membre ale acestui club reprezintă două treimi din populația lumii și 90% din bogățiile create pe Terra.

Aceste țări nu sunt neapărat de acord cu privire la consecințele ce pot fi trase în urma crizei valutare de pe piețele emergente sau a deciziei Rezervei Federale a Statelor Unite de a pune capăt programului său de susți-nere a economiei americane.

În comparație însă, pozițiile asupra acestor subiecte par mai ușor de apropiat decât cele împărtășite de Vladimir Putin și Barack Obama privind necesitatea unei intervenții în Siria, chiar dacă acest dosar nu se află oficial pe ordinea de zi. Președintele rus, dar și cel american s-au pronunțat încă de miercuri pe această temă.

Barack Obama a profitat de o escală în Suedia în drum spre summitul G20 pentru a apăra din nou proiectul său de intervenție contra președintelui sirian, Bashar Al-Assad, vinovat, în opinia sa, de a fi recurs la arme chimice împotriva propriului popor, la 21 august, în câmpia Ghouta din apropiere de Damasc.

"Comunitatea internațională nu trebuie să rămână tăcută în fața barbariei atacului cu gaze neuro-toxice comis la 21 august", a declarat Barack Obama, potrivit căruia "lumea a trasat o linie roșie în fața utilizării armelor chimice".

În paralel, Comisia pentru politică externă din Senatul american a aprobat, miercuri, un proiect de lovituri militare împotriva regimului condus de președintele sirian, însă într-o manieră mai restrânsă decât a cerut Barack Obama.

La rândul său, Vladimir Putin a declarat că unda verde pentru o intervenție militară, dată de Congresul american fără a exista o rezoluție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, ar fi un act de agresiune. Liderul de la Kremlin, care nu a exclus să sprijine o acțiune militară beneficiind de aprobarea Consiliului de Securitate, l-a acuzat pe secretarul de stat american John Kerry că minte atunci când susține că nu există membri ai organizației Al Qaida printre insurgenții din Siria.

Pe plan economic, G20 reușise să ajungă la un nivel de cooperare fără precedent între țările dezvoltate și cele emergente pentru a evita prăbușirea economică în timpul crizei financiare din 2009, însă în prezent această armonie a fost distrusă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Septembrie 2013
Stire din Actual : Atac militar de 90 de zile în Siria
Pagina a fost generata in 1.7926 secunde