Destrămarea Bosniei, noua mare problemă a Uniunii Europene

124
Destrămarea Bosniei, noua mare problemă a Uniunii Europene - bosniadestramare-1645626700.jpg

Articole de la același autor

Bosnia se află în pragul celei mai importante crize politice de la sfârșitul războiului din 1992-1995, relatează Euronews. În timp ce miniștrii de externe ai statelor UE s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta ce pot face pentru a preveni posibila destrămare a Bosniei, sârbii lui Milorad Dodik, liderul regiunii Republica Srpska, caută să își mărească autonomia în detrimentul statului central pentru ca, eventual, să se separe de restul țării balcanice și să se alăture Serbiei.

„Retorica naționalistă și separatistă crește în Bosnia și Herțegovina și pune în pericol stabilitatea și chiar integritatea țării”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrel. Acesta a adăugat că miniștrii vor trebui să ia o decizie cu privire la modul de a opri această dinamică în Bosnia și pentru a evita ca țara să se destrame.

Acordul de pace sponsorizat de SUA, care era menit să pună capăt războiului în 1995, a creat două unități administrative principale în Bosnia – entitatea dominată de sârbii din Republica Srpska (RS) și Federația Croato-Musulmană, unite printr-un stat central.

Cele două regiuni autonome din Bosnia, adesea rivale, sunt legate printr-un guvern central slab, format dintr-o președenție tripartită, un parlament și un cabinet de miniștri.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3627 secunde