Dezastrul de la Cernobîl, efecte chiar și după 30 de ani. Copiii, cei mai afectați

970
Dezastrul de la Cernobîl, efecte chiar și după 30 de ani. Copiii, cei mai afectați - ap060413014568-1460619677.jpg

Articole recomandate

La 30 de ani după ce orașul ucrainean Prîpeat a fost expus dezastrului de la Cernobîl, centrala este încă scoasă din funcțiune, iar zona rămâne un loc interzis. Chiar și așa, efectele celui mai mare dezastru din istorie continuă să îi bântuie pe cei care locuiesc în localitățile din apropiere. Încă se nasc copii cu deficiențe ale sistemului imunitar sau tulburări cardiace, susțin doctorii. Și în rândul adulților, cazurile de cancer, boli cardiovaculare și tiroidiene sunt crescute.

În timp ce doctorii se feresc să lege aceste probleme de dezastrul din 1986, medicul Iuri Bandazhevsky, cel care a realizat o serie de cercetări, susține că cesiul 137, eliberat în aer în urma accidentului de la Cernobîl, este cea mai mare amenințare și spune că localnicii îl introduc în organism prin alimentele cultivate în zonă, relatează Daily Mail.

Numeroși copii cu dizabilități locuiesc în Căminul pentru Copiii infirmi din orașul Vesnova, de lângă Glusk, Belarus. Căminul nu este situat foarte departe de zonele contaminate de radiații, despre care se crede că au cauzat malformații congenitale pe scară largă, în întreaga zonă.

Imediat după catastrofă, cei 50.000 de locuitori din cel mai apropiat oraș de lângă Prîpeat au fost evacuați de urgență în doar trei ore, într-o operațiune guvernamentală majoră. Reactoarele 1, 2 și 3, au fost repornite între 1986 și 1987, iar Cernobîlul a produs energie nucleară până în decembrie 2000, scrie evz.ro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3671 secunde