Diferend pe tema gazelor naturale din Marea Neagră, între România și Bulgaria

761
1
Diferend pe tema gazelor naturale din Marea Neagră, între România și Bulgaria - mareaneagra-1337608429.jpg
Bulgaria nu va fi implicată în nicio dispută teritorială cu România pe tema rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră, dă asigurări ministrul bulgar al Economiei, Energiei și Turismului, Delian Dobrev, citat de Sofia News Agency.

Dobrev a menționat că nu se va ajunge la un conflict, în condițiile în care atât Bulgaria, cât și România au depozite de gaze naturale în zonele economice din Marea Neagră.

Ministrul Dobrev a făcut referire la disputa dintre Bulgaria și România privind o suprafață de 17 km pătrați din zona economică, ce a fost adus în atenția opiniei publice de fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

România a sugerat că disputa poate fi soluționată de Curtea Internațională de Justiție, prin metoda echidistanței. Bulgaria dorește însă rezolvarea disputei prin discuții bilaterale și insistă pe delimitarea de-a lungul unei linii.

Ministrul Dobrev a reamintit că guvernul bulgar a schimbat recent textul care instituia un moratoriu privind extragerea gazelor de șist.

"Acum nu mai există niciun obstacol în ceea ce privește extra-gerea gazelor naturale. Sperăm că sunt suficiente rezerve de gaz în Marea Neagră", a spus ministrul.

"Nu dorim să intrăm în conflict cu România pe tema acestor gaze. România a descoperit aproximativ 49 de miliarde de metri cubi de gaze în zona sa din Marea Neagră. Vom începe explorarea chiar acum. Zona bulgară este mai mare decât a României", a adăugat ministrul. 

Comentează știrea

gazosul
22 mai 2012
care e mai mare

...ba a noastra e mai mare...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3469 secunde