Dilema Chișinăului: asistență nerambursabilă din partea UE sau creditul Rusiei?

187
Dilema Chișinăului: asistență nerambursabilă din partea UE sau creditul Rusiei? - dilema-1574635377.jpg

Articole recomandate

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, subliniază că între asistența financiară oferită de Uniunea Europeana și creditarea promisă de Federația Rusă există o diferență majoră: UE oferă granturi nerambursabile pentru dezvoltarea statului, în timp ce creditele vin întotdeauna cu anumite condiții, informează platforma Agora.md, consultată de Agerpres. 


În plus la asistență, a afirmat Peter Michalko într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, UE oferă Chișinăului susținere pentru reforme și standarde care deschid Europa și piața globală pentru produsele din Republica Moldova. 


"Deci, noi oferim, dacă doriți, și un software de calitate care, dacă este folosit, este sursă de modernizare a țării la nivel de prima liga în ceea ce privește standardele globale", a spus ambasadorul. 


Peter Michalko a amintit că în exercițiul bugetar pentru 2014-2020, Uniunea Europeana oferă Republicii Moldova, numai în programe bilaterale, între 610 și 740 de milioane de euro sume nerambursabile. În plus, multe zeci de milioane vin prin programe regionale pentru Parteneriatul Estic, pentru țările din regiunea dunăreană și cea a Marii Negre. 


"Sume importante vin și prin programe transfrontaliere cu România, care este sursă a multe milioane de euro ce pot fi folosite pentru infrastructură. Aceste lucruri nu sunt comparabile, pentru că vorbim aici despre granturi", a spus ambasadorul Michalko. 


Miercuri seara, în timpul vizitei oficiale la Moscova, premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a anunțat că a ajuns la un acord de principiu cu partea rusă privind acordarea unui credit de 500 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, sumă ce va fi direcționată pentru proiecte de infrastructură. Mai exact, pentru construirea de drumuri. 


La rândul său, vicepremierul rus Dmitri Kozak a subliniat că Moscova analizează și cântărește bine condițiile de creditare convenite în urma vizitei lui Ion Chicu la Moscova. Potrivit oficialului rus, Republica Moldova trebuie să prezinte detaliat solicitarea, așa încât să se asigure că banii vor fi rambursați la timp. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4359 secunde