Donald Trump a dat în judecată comisia Congresului care anchetează atacul de la Capitoliu

155
Donald Trump a dat în judecată comisia Congresului care anchetează atacul de la Capitoliu - fond1-1634646868.jpg

Articole de la același autor

Donald Trump a intentat, luni, un proces împotriva comisiei Congresului SUA care investighează atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului. Fostul preşedinte încearcă să împiedice comisia să obțină documente ale Casei Albe din perioada administraţiei sale, susţinând că solicitaree este ilegală, nefondată şi deplasată.

Care au fost faptele şi acţiunile lui Donald Trump în ziua asaltului asupra Capitoliului de la Washington? Patru membri din echipa apropiată a fostului preşedinte republican au primit recent o citaţie să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare de anchetă pentru a face lumină în această chestiune, notează AFP. Laţul se strânge în jurul omului de afaceri republican, acuzat că este direct responsabil pentru atacul violent asupra sediului Congresului SUA la Washington, la 6 ianuarie. Comisia pe care Donald Trump a descris-o în trecut drept „extrem de părtinitoare”, este interesată în special de Mark Meadows, şeful de cabinet al celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite la acea dată. Donald Trump a afirmat în procesul intentat la Curtea Districtuală Columbia că materialele solicitate de comisia specială pentru insurecţia din 6 ianuarie intră sub incidenţa unei doctrine juridice cunoscute sub denumirea de privilegiu executiv, care protejează confidenţialitatea unor comunicări între oficiali ai Casei Albe. Procesul solicită o anulare a solicitării de materiale de către această comisie specială, potrivit Reuters. Mulţi experţi juridici sunt de părere că Donald Trump, în calitate de fost preşedinte, nu poate invoca în mod legal privilegiul executiv pentru a bloca citaţii emise de comisia Camerei Reprezentanţilor. Biden a refuzat acordarea privilegiului executiv.

La începutul acestei luni, preşedintele Joe Biden a autorizat Arhivele Naţionale, agenţie guvernamentală ce deţine documente din perioada în care Donald Trump a fost în funcţie, să predea un lot iniţial de documente solicitate de comisia care investighează insurecţia din 6 ianuarie.

Foştii consilieri ai preşedintelui Trump vor fi obligaţi să depună declaraţii

Comisia a solicitat, de asemenea, ca foşti consilieri ai preşedintelui Donald Trump, printre care şi Steve Bannon, să depună mărturie. Bannon a refuzat însă să depună mărturie până când invocarea privilegiului executiv de către fostul preşedinte american nu va fi soluţionată de o instanţă sau prin negocieri cu comisia de investigaţie. Comisia a anunţat săptămâna trecută că va cere oficial Departamentului de Justiţie al SUA să formuleze acuzaţii penale împotriva lui Bannon pentru sfidarea solicitării de a depune mărturie. Pe 6 ianuarie, susţinători ai preşedintelui Donald Trump au asaltat sediul Congresului într-o încercare eşuată de a împiedica parlamentarii să certifice victoria în alegeri a preşedintelui Joe Biden. Peste 600 de persoane se confruntă în prezent cu acuzaţii penale în urma acestui eveniment.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4937 secunde