Donald Trump, în favoarea revenirii la G8, cu reintegrarea Rusiei

147
Donald Trump, în favoarea revenirii la G8, cu reintegrarea Rusiei - donald-1566412820.jpg

Articole recomandate

Președintele Donald Trump s-a declarat, marți, în favoarea revenirii la G8 odată cu reintegrarea Rusiei, care a fost exclusă din grupul celor opt țări cele mai industrializate în 2014, marcând astfel o nouă ruptură cu aliații săi din G7, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Este mai important să fie Rusia. Multe dintre subiectele despre care vorbim au legătură cu Rusia, aș vedea-o revenind la G8", a declarat Donald Trump presei la Casa Albă, adăugând că ar susține o revenire a Moscovei la G8 dacă se face o propunere în acest sens. 


Membrii G7 (Germania, Canada, SUA, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit) urmează să se reunească din nou, în acest week-end, la Biarritz, în sud-vestul Franței, pentru un summit care se anunță tensionat din cauza dezacordurilor dintre Trump și aliații săi pe numeroase probleme (Iran, Siria, acordul de la Paris privind schimbările climatice etc.). 
De la anexarea Crimeei în 2014, Rusia a fost exclusă din G8, care a devenit astfel G7. 


Donald Trump a fost adesea criticat în Statele Unite, chiar și în propria tabără, pentru indulgența manifestată față de Rusia și Vladimir Putin. 


Echipa de campanie a miliardarului republican a fost suspectată de colaborare cu Rusia la alegerile prezidențiale din 2016. 


XXX 
Donald Trump a declarat, tot la Casa Albă, că a fost nevoit să înfrunte China cu privire la comerț chiar dacă acest lucru a afectat pe termen scurt economia americană, întrucât Beijingul păcălește SUA de mai multe decenii, transmite Reuters. 
Comentariile lui Donald Trump au fost făcute cu câteva ore înainte ca administrația de la Washington să anunțe aprobarea unui contract în valoare de 8 miliarde de dolari ce prevede vânzarea de avioane militare americane F-16 către Taiwan, decizie care cu siguranță va provoca iritarea Chinei și va reduce perspectivele încheierii unui acord comercial între Washington și Beijing în viitorul apropiat. 


"Cineva trebuie să înfrunte China. Acesta este un lucru care trebuia să fie făcut. Singura diferență este că eu îl fac", le-a declarat Donald Trump jurnaliștilor în timpul vizitei la Casa Albă a președintelui român Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări referitoare la tarifele pe scară largă impuse de SUA importurilor provenite din China. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5341 secunde