Donald Trump nu se va prezenta la ceremonia de învestire în funcție a lui Joe Biden

Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021
206
Președintele în funcție al Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat, vineri, pe Twitter, că nu va participa la inaugurarea succesorului său la Casa Albă în data de 20 ianuarie, încălcând una dintre cele mai vechi tradiții ale republicii americane și transferului pașnic de putere, potrivit Digi24.


„Pentru toți cei care au întrebat, nu voi participa la inaugurarea de pe 20 ianuarie”, a scris Donald Trump pe Twitter, evitând din nou să pomenească numele succesorului său la Casa Albă.Este pentru prima oară în ultimii 151 de ani când un președinte refuză să participe la ceremonia de învestire a succesorului său. Ultima oară, un astfel de eveniment s-a petrecut în 1869, când președintele Andrew Johnson a refuzat să participe la învestirea succesorului său, Ulysses Grant.


Trump nu a oferit detalii cu privire la ce plănuiește să facă în cele 12 zile de mandat care i-au mai rămas, însă există posibilitatea ca acesta să fie din nou pus sub acuzare, pe ultima sută de metri, asaltului asupra Capitoliului pe care l-a instigat în ziua de 6 ianuarie, când au fost validate rezultatele alegerilor prezidențiale din cele 50 de state. Leadership-ul democrat al celor două camere ale Congresului american a anunțat deja că va începe procedura de impeachment, dacă cabinetul nu va acționa în vederea îndepărtării lui Trump de la putere prin invocarea amendamentului 25 la Constituția Statelor Unite. 


Conform CNN, Ivanka Trump, șeful de cabinet Mark Meadows și consilierul Pat Cipollone i-au spus lui Trump că există o șansă reală ca el să fie îndepărtat din funcție printr-una din cele două proceduri, dacă nu denunță cu subiect și predicat insurecția care a avut loc în 6 ianuarie.


Astfel, Trump a trebuit să se schimbe la 180 de grade în ultimul discurs, și să îi condamne pe susținătorii săi violenți, deși doar cu o zi înainte anunțase că îi „iubește”. Președintele în exercițiu nu a exprimat încă nicio opinie sau mesaj de regret pentru polițistul care și-a pierdut viața în urma asaltului de la Capitoliu.


Pagina a fost generata in 0.168 secunde