Donald Trump promite la Seul să utilizeze toate instrumentele politice, dar ia în calcul și opțiunea militară

72
Donald Trump promite la Seul să utilizeze toate instrumentele politice, dar ia în calcul și opțiunea militară - donaldtrump-1510071810.jpg

Articole recomandate

Statele Unite ale Americii sunt pregătite să utilizeze întreaga gamă de forță militară pentru a stopa un atac nord-coreean, a declarat marți la Seul președintele american Donald Trump, adăugând că el se axează pe utilizarea "tuturor instrumentelor disponibile în afara acțiunii militare" pentru rezolvarea dosarului nord-coreean pentru a preveni un conflict, relatează Agerpres.ro.

"Coreea de Nord este o amenințare mondială care necesită o acțiune mondială", a afirmat Trump în conferința de presă comună cu omologul său sud-coreean Moon Jae-In în finalul discuțiilor la palatul prezidențial de la Seul.

În cadrul acestei întâlniri, președintele sud-coreean i-a spus lui Donald Trump că speră ca această vizită să diminueze anxietățile sud-coreene față de Phenian și să devină un "punct de cotitură în rezolvarea problemei nucleare nord-coreene".

"Ne rugăm lui Dumnezeu să nu fie nevoie niciodată să folosim" forța militară împotriva Coreei de Nord, a declarat președintele american, citat de dpa, după ce a descris "forța" armatei americane în regiune, unde submarine nucleare și portavioane au fost trimise ca un avertisment transmis liderului nord-coreean Kim Jong-Un pentru ca acesta să sisteze programele nuclear și balistic.

"Cred cu adevărat că are sens venirea la masa negocierilor a Coreei de Nord", a spus președintele american, indicând că vede o "anumită mișcare" în acest sens din partea Phenianului și a salutat rolul "foarte util" al Beijingului în acest dosar, relatează AFP. "Da, văd unele lucruri mișcându-se", a spus el, fără să facă precizări. "Cred că progresăm mult", a mai spus el. "Sperăm că și Rusia va fi utilă în același fel", a continuat șeful statului american în cursul celei de-a doua etape a maratonului său diplomatic în Asia.

Alături de omologul său sud-coreean, el a subliniat că alianța dintre Washington și Seul este "mai importantă ca oricând".

Dar președintele american, care susține ideea că toate opțiunile sunt pe masă pentru a reglementa dosarul nord-coreean, a reafirmat marți după-amiază că este pregătit să utilizeze opțiunea militară "dacă va fi necesar".

Prima vizită oficială în Coreea de Sud, până miercuri, a președintelui american intervine după luni de degradare continuă a situației din Peninsula Coreeană. Cauza o constituie intensificarea programelor militare ale Phenianului, care a realizat în septembrie cel de-al șaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum, și a testat mai multe rachete susceptibile potențial să atingă teritoriul american.

"În final, se va găsi o soluție" problemei nord-coreene, a promis marți Donald Trump la Camp Humphreys, cartierul general al celor 28.500 de militari americani staționați în Coreea de Sud.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3603 secunde