Duma de Stat suspendă acordurile între Rusia şi Consiliul Europei

208
Duma de Stat suspendă acordurile între Rusia şi Consiliul Europei - 1-1676625968.jpg

Articole recomandate

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) a suspendat validitatea acordurilor internaţionale între Rusia şi Consiliul Europei, for paneuropean din care Moscova a fost exclusă după declanşarea campaniei sale militare împotriva Ucrainei, relatează agenţia EFE, consultată de Agerpres.

În total, deputaţii au suspendat 21 de acorduri în prima şi singura lectură, între care Statutul Consiliului (1949), convenţiile privind apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi prevenirea terorismului sau Carta socială europeană.

Rusia susţine că aceste acorduri şi-au pierdut valabilitatea la 16 martie 2022, după ce comitetul de miniştri al Consiliului a adoptat o rezoluţie de excludere a calităţii sale de membru.

Din acest motiv, Moscova a încetat să-şi mai achite cotizaţia (33,7 milioane de euro pe an) către această organizaţie din care făcea parte din 1996, ceea ce a obligat-o să introducă un moratoriu asupra pedepsei cu moartea.

Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis, luna trecută, un proiect de lege în Dumă privind încetarea respectării tuturor acordurilor respective. În acelaşi timp, ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko a declarat că Rusia va continua să respecte peste 40 de convenţii şi protocoale ale Consiliului Europei, care nu depind de apartenenţa la acest organism.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7403 secunde