După cutremur, Turcia se ridică împotriva dezvoltatorilor imobiliari

204
După cutremur, Turcia se ridică împotriva dezvoltatorilor imobiliari - 1-1676281704.jpg
Fotografia lor este peste tot: cea a dezvoltatorului arestat în timp ce încerca să fugă, vineri, pe aeroportul din Istanbul şi a celor doi complici ai săi, capete lor fiind cerute de internauţi, comentează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

Mehmet Yasar Coskun a fost constructorul reşedinţei „Renesans”, ridicată la Antakya, sudul Turciei, în urmă cu 10 ani: pe 6 februarie, clădirea cu opt etaje şi 250 de apartamente cu piscină, unde locuia printre alţii fotbalistul ghanez Christian Atsu, s-a răsturnat într-o parte şi peste locuitorii săi.

Este una dintre miile de clădiri din Turcia care s-au prăbuşit complet, fără a lăsa cea mai mică şansă ocupanţilor lor care dormeau atunci când s-a produs violentul cutremur cu magnitudinea 7,8, în jurul orelor 04.00.

În faţa furiei care cuprinde ţara împotriva mafiei din construcţii, preluată de presă şi reţelele de socializare, autorităţile turce au reacţionat prompt şi plouă cu mandate de arestare.

Duminică, la şapte zile după dezastrul care a făcut peste 30.000 de morţi doar în Turcia, trei persoane au fost întemniţate, şapte arestate, printre care alţi doi dezvoltatori care încercau să fugă în Georgia, iar 114 sunt căutaţi la această oră, a anunţat ministrul turc al justiţiei, Bekir Bozdag. În total, au fost demarate 134 de anchete.

Soarta reşedinţei „Renesans” a devenit emblematică pentru aceste practici rele denunţate de mult în ţară, dar este departe de a fi singura. De exemplu, hotelul Isias din Adiyaman, unde 35 de membri ai echipei de volei de 12-15 ani a republicii separatiste a Ciprului de Nord şi conducerea acestora au murit. Martorii au afirmat că hotelul fusese închis din cauza neregulilor în construcţie, înainte ca sigiliile să fie rupte şi clădirea redeschisă turiştilor.

„Vreau ca aceşti oameni să fie judecaţi, sunt criminali”, a spus la televiziune o rudă a unei victime, în timp ce un martor a declarat că a văzut „pereţii rupându-se ca nişte foi de hârtie”.

Reacţia guvernului, confruntat cu ceea ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan - în campanie electorală dacă alegerile de la 14 mai sunt menţinute - a numit „cel mai mare dezastru din toate timpurile” pentru Turcia, este fără precedent.

Până atunci, dezvoltatorii şi antreprenorii imorali păreau să aibă un viitor strălucit în faţă, în pofida avertismentelor repetate ale inginerilor şi arhitecţilor recunoscuţi.

După cutremurul violent din 1999, care a făcut 17.000 de morţi în nord-vestul Turciei, în jurul localităţii Kocaeli, a fost nevoie de şase luni până la prima arestare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4834 secunde