Şeful diplomaţiei UE, Josep Borell:

„E necesară o soluţie cu două state, iar Fâşia Gaza ar trebui guvernată de Autoritatea Palestiniană”

3679
„E necesară o soluţie cu două state, iar Fâşia Gaza ar trebui guvernată de Autoritatea Palestiniană” - 1-1701160009.jpg
Statele arabe şi Uniunea Europeană au convenit, la o reuniune în Spania, că o soluţie cu două state reprezintă răspunsul la conflictul israeliano-palestinian, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, afirmând că Fâşia Gaza ar trebui să fie guvernată de Autoritatea Palestiniană, relatează agenţia Reuters.

„Toate statele membre ale UE şi aproape toţi participanţii au convenit, la reuniunea Uniunii pentru Mediterana desfăşurată la Barcelona, că este nevoie de o soluţie cu două state”, a subliniat Josep Borrell.

Potrivit acestuia, Autoritatea Palestiniană trebuie să organizeze alegeri şi să-şi amelioreze funcţionarea, dar este singura soluţie viabilă pentru viitoarea conducere a Fâşiei Gaza - controlată în prezent de mişcarea islamistă Hamas - pentru a evita un vid de putere.

O soluţie cu două state prevede un stat pentru palestinieni în Cisiordania şi Fâşia Gaza, alături de Israel.

Ministrul de externe palestinian, Riyad al-Maliki, a declarat că Autoritatea Palestiniană, care a pierdut controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007, în lupta pentru putere cu Hamas, nu trebuie să se întoarcă în Gaza, subliniind: „Am rămas acolo tot timpul, avem acolo 60.000 de lucrători publici”.

Israelul nu a luat parte la reuniunea de la Barcelona a forumului Uniunea pentru Mediterana, care grupează 43 de state din Europa, Africa de nord şi Orientul Mijlociu.

Ministrul de externe saudit, prinţul Faisal bin Farhan, care a reprezentat un grup de miniştri din Liga Arabă şi Organizaţia Cooperării Islamice, a făcut apel la o încetare a focului durabilă în Gaza, subliniind că o continuare a escaladării militare nu va avea ca rezultat decât „mai multă distrugere, radicalizare şi carnagiu suplimentar pe seama vieţilor palestiniene, precum şi a securităţii regionale, inclusiv cea a Israelului”.

„Israelul trebuie tras la răspundere pentru atrocităţile pe care le-a comis, dacă nu prin sancţiuni, atunci prin aplicarea de presiuni asupra sa pentru a-şi schimba cursul”, a pledat Faisal, care a mai afirmat că este nevoie de mai multe ajutoare în teritoriul palestinian asediat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7631 secunde