Economia se redresează după COVID-19. Uniunea Europeană va strânge „cureaua fiscală”?

640
Economia se redresează după COVID-19. Uniunea Europeană va strânge „cureaua fiscală”? - fondeconomieeuropeana-1625488170.jpg

Articole de la același autor

Progresele în ceea ce privește vaccinările împotriva COVID-19 și diminuarea pandemiei au făcut ca oficialii Uniunii Europene să fie optimiști. În timp ce guvernele statelor U.E. urmăresc cu atenție varianta Delta, un sentiment tot mai amplificat de normalitate revine în viața de zi cu zi a continentului european.

Săptămâna trecută, la Forumul Economic de la Bruxelles, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe un ton triumfător că „economia Europei a revenit, în sfârșit, pe drumul cel bun”, potrivit Politico.

Dar, odată cu sfârșitul crizei de sănătate publică, un alt set de probleme începe să intre ușor în centrul atenției: când și în ce ritm să înceapă eliminarea sprijinului fără precedent al politicii fiscale și monetare, care a menținut economiile europene pe linia de plutire, în ultimul an și jumătate.

Îngrijorarea, în special în rândul economiilor sudice mai precare, constă în faptul că normele europene vor forța toate statele membre să-și strângă centurile fiscale de siguranță, prea devreme și într-un mod foarte rapid. Astfel, revenirea economică va fi afectată. În plus, mișcarea aceasta ar genera și implicații politice, care vor alimenta populismul și vor afecta coeziunea blocului comunitar.

În ultimele săptămâni, o mulțime de comentatori, așa-numiți „șoimi fiscali”, au tras semnale de alarmă în anumite părți ale Bruxelles-ului, precum și în sudul Europei. Deși nu mai face parte din guvernul federal condus de Angela Merkel, fostul ministru german al finanțelor, Wolfgang Schäuble, a scris recent un articol prin care sugerează că susține beneficiile unei austerități aplicate la nivel european.

La rândul său, Armin Laschet, succesorul cel mai probabil al cancelarului german Angela Merkel, a declarat: „Când se va termina această criză, când se vor termina efectele acesteia asupra economiei globale, politica germană și cea europeană vor trebui să revină la politicile de stabilitate definite de tratatul de la Maastricht”.

Previziuni pentru o posibilă austeritate fără precedent

La Bruxelles, comisarul european Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene care are în sarcină problematicile zonei euro, dorește, potrivit oficialilor, să restabilească regulile fiscale ale UE cât mai curând posibil, chiar dacă acest lucru va declanșa o austeritate fără precedent și așa-numitele „proceduri de deficit excesiv” în toate cele 27 de state ale blocului comunitar al UE.


Deocamdată, toată lumea se conectează pe fondul de recuperare Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde de euro, acordat țărilor membre pentru revenirea post-pandemică. De altfel, Comisia Europeană a transmis că politica fiscală ar trebui să reprezinte o prioritate a redresării economice în acest an, cât și în 2022.

Înalți oficiali ai UE, precum și experții ai Băncii Centrale Europene, consideră că la distanță de două luni de la acele prognoze, datele economice sugerează o redresare și mai puternică a blocului comunitar.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0686 secunde