Premierul italian Giuseppe Conte avertizează:

"Edificiul european riscă să-și piardă rațiunea de a fi"

255

Articole recomandate

"Întregul edificiu european riscă să-și piardă rațiunea de a fi dacă Uniunea Europeană va comite erori tragice în fața pandemiei de coronavirus", a declarat premierul italian Giuseppe Conte, într-un interviu publicat, sâmbătă, de cotidianul Il Sole 24 Ore, citat de agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Inerția le-ar putea lăsa copiilor noștri imensa povară a unei economii devastate", remarcă șeful executivului italian în interviul acordat acestui cotidian de referință pentru mediul de afaceri. "Vrem să fim la înălțimea acestei provocări ? Atunci, să lansăm un mare plan, un «European Recovery and Reinvestment Plan» (n.r. - plan european de redresare și investiții), care să susțină și să relanseze economia europeană în întregime", sugerează Giuseppe Conte.

Făcând referire la eșecul summitului european desfășurat, joi, prin teleconferință, premierul italian a spus că a fost vorba despre "mai mult decât un simplu dezacord, a fost o confruntare dură și directă" cu cancelarul german Angela Merkel, "pentru că noi trăim o criză care provoacă un mare număr de victime în rândul concetățenilor noștri și o recesiune economică severă", a argumentat premierul italian.

La summitul de joi, țările nordice, în frunte cu Germania și Olanda, au respins ideea creării de "coronabonduri", obligațiuni emise în comun de guvernele din zona euro pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemie. "A emite eurobonduri înseamnă a traversa frontiera spre o uniune de transfer, o mutualizare a datoriilor, iar noi nu vrem acest lucru", a explicat premierul olandez Mark Rutte, problema mutualizării datoriilor fiind un vechi subiect de divergență între statele zonei euro din sud și cele din nord, acestea din urmă acuzându-le pe primele pentru lipsa de rigoare bugetară.

Dar, la ora actuală, "în Italia, precum și în alte state membre suntem constrânși să facem alegeri tragice", a continuat Giuseppe Conte în interviul pentru Il Sole 24 Ore. "Eu reprezint o țară care suferă mult și nu-mi pot permite să tergiversez", a insistat el, în timp ce în Italia peste 9.000 de oameni au murit până în prezent din cauza coronavirusului, cu un record zilnic de 969 de decese înregistrat vineri.

"Trebuie să evităm să facem alegeri tragice în Europa. Dacă Europa nu se ridică la înălțimea acestei provocări fără precedent, întregul edificiu european riscă să-și piardă în ochii propriilor noștri cetățeni rațiunea de a fi", crede premierul italian. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3736 secunde