Elveția: Blocarea fondurilor a 20 de responsabili ucraineni; anchetă penală împotriva lui Viktor și Oleksandr Ianukovici

176
Elveția: Blocarea fondurilor a 20 de responsabili ucraineni; anchetă penală împotriva lui Viktor și Oleksandr Ianukovici - img3125-1393589384.jpg
Guvernul elvețian a publicat vineri o listă cu numele a 20 de persoane de cetățenie ucraineană ale căror fonduri au fost înghețate în Elveția, în timp ce autoritățile judiciare de la Geneva au anunțat că au lansat o anchetă penală împotriva președintelui ucrainean destituit Viktor Ianukovici și a fiului său mai mare, Oleksandr, pentru 'spălare de bani', potrivit AFP și EFE.


Printre persoanele ale căror fonduri au fost blocate se numără miniștri ai fostului guvern ucrainean, președintele destituit și fiul său Oleksandr. Elveția anunțase joi 'decizia de principiu de a îngheța eventuale fonduri' deținute în băncile elvețiene de Viktor Ianukovici.


Berna a decis, de asemenea, să nu mai autorizeze exporturile de arme și de material de război către Ucraina.


Oleksandr Ianukovici, a cărui avere este estimată la peste 500 de milioane de dolari, deține la Geneva societatea Mako Trading, specializată în vânzarea de cărbuni ucraineni.


Potrivit Ministerului Public al cantonului Geneva, joi dimineața a avut loc o percheziție condusă de prim-procurorul Yves Bertossa și brigada financiară a poliției judiciare în birourile unei societăți deținute de Oleksandr Ianukovici.


La Viena, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri că, la cererea puterii de tranziție de la Kiev, Austria a înghețat conturile a 18 ucraineni suspectați de corupție și atingere adusă drepturilor omului, fără a le menționa numele. Decizia a fost prezentată ca o 'măsură de securitate provizorie' până la intrarea în vigoare a măsurilor UE.


Uniunea Europeană a decis la 20 februarie să adopte sancțiuni țintite, între care interdicții la acordarea vizelor și înghețarea conturilor unor personalități apropiate președintelui ucrainean destituit Viktor Ianukovici, scrie Agerpres.


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1691 secunde