Elvețienii votează pentru majorarea contribuțiilor pentru a-și asigura pensiile într-o societate în curs de îmbătrânire

125
Elvețienii votează pentru majorarea contribuțiilor pentru a-și asigura pensiile într-o societate în curs de îmbătrânire - elvetiasteag-1506244910.jpg

Articole recomandate

Elveția decide într-un referendum organizat duminică dacă elvețienii ar trebui să înceapă să plătească mai mult în sistemul de pensii acum pentru ca viitorul să le fie asigurat pe măsură ce societatea îmbătrânește, relatează DPA.



Guvernul a elaborat un controversat plan de reformă a sistemului de pensii — primul în 20 de ani — având în vederea creșterea longevității persoanelor ieșite la pensie și interesul scăzut pentru contribuții, ceea prejudiciază fondurile de pensii, informează AGERPRES.

În plus, generațiile din perioada baby boom 1950-1960 urmează să se pensioneze în curând, făcând și mai grea povara asupra sistemului de pensii.

Pentru a finanța pensiile în viitor, cota de contribuție ar urma să crească de la 8 la 8,3%.

Plățile de protecție socială deduse din salarii vor crește de la 10,25% la 10,55%, o povară ce trebuie împărțită în mod egal între lucrători și angajatori.

De asemenea vârsta de pensionare pentru femei ar urma să crească de la 64 la 65 de ani, pentru a ajunge în linie cu vârsta de pensionare a bărbaților.

Forța politică cea mai importantă din Elveția, Partidul Popular (dreapta populistă) s-a pronunțat împotriva acestui proiect, argumentând că este nedrept pentru femei și că lucrătorii cu venituri mici vor fi mai ales afectați de creșterea taxelor și a contribuțiilor.

Partidele centriste, inclusiv social-democrații și creștin-democrații sprijină această reformă.

Rezultatului referendumului se anunță unul strâns, întrucât — după cum arată sondajele — elvețienii sunt împărțiți aproape în mod egal pe această temă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.495 secunde