Emiratele Arabe Unite suspendă un contract de mai multe miliarde de dolari pentru avioane F-35

119
Emiratele Arabe Unite suspendă un contract de mai multe miliarde de dolari pentru avioane F-35 - fondemirateavioane-1639585512.jpg

Articole de la același autor

Emiratele Arabe Unite (EAU) au suspendat o înțelegere de mai multe miliarde de dolari cu Statele Unite, prin care urma să cumpere avioane de ultimă generație F-35, un indiciu al frustrării în creștere a statului arab față de încercările Washingtonului de a limita vânzările de tehnologie chineză în bogata țară din golf, scrie CNN.

„Emiratele Arabe au anunțat SUA că vor suspenda discuțiile privind achiziționarea de avioane F-35. Cererile tehnice, restricțiile operaționale și analiza raportului cost/beneficii au dus la o reevaluare”, a declarat un oficial arab pentru CNN.

„EAU și SUA lucrează să ajungă la o înțelegere care să acopere condițiile reciproce de apărare pentru achiziție. Statele Unite rămân furnizorul preferat al Emiratelor pentru sisteme avansate de apărare, iar discuțiile privind avionul F-35 ar putea fi reluate în viitor”, a mai spus oficialul.

Departamentul de Stat SUA a anunțat că Washingtonul rămâne dedicat înțelegerii, care a fost privită ca o piatră de hotar în cadrul acordului din august 2020 privind normalizarea relațiilor diplomatice dintre EAU și Israel.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Statele Unite vor să coopereze cu EAU pentru a rezolva diferendul.

„Parteneriatul SUA cu EAU este mai complex decât orice altă vânzare de armament. Vom insista întotdeauna asupra unui set de cerințe pentru utilizatorul final. Așa procedăm. Iar aceste cerințe pentru utilizatorul final și pentru protecția echipamentelor de apărare ale SUA sunt universale și non-negociabile, nu sunt specifice pentru Emiratle Arabe Unite”.

Statele Unite au îndemnat în mod repetat Emiratele Arabe să renunțe la tehnica Huawei în rețeaua de telecomunicații, sub motivul că această tehnologie ar putea constitui un risc pentru sistemele de armament.

Însă oficialii arabi sunt sceptici în privința riscurilor de securitate evidențiate de SUA și au exprimat îngrijorări că ar putea fi prinși într-un nou război rece între un partener comercial de top și principalul lor aliat strategic.

„Ne îngrijorează această linie subțire dintre concurența acută (China - SUA) și un nou Război Rece. Deoarece cred că noi, ca stat mic, vom fi afectați negativ de acest lucru, fără a avea posibilitatea de a influența pozitiv această competiție”, a declarat Anwar Gargash, consilier diplomatic al conducerii Emiratelor.

Recent, Emiratele Arabe Unite au închis o fabrică chineză din cauza suspiciunilor SUA că era folosită în scopuri militare.

„SUA au exprimat aceste îngrijorări, iar noi le-am luat în considerare și am oprit lucrul la fabrica respectivă”, a confirmat Anwar Garnash.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3002 secunde