Emmanuel Macron a semnat ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO

232
Emmanuel Macron a semnat ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO - macron-1660491150.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Emmanuel Macron a semnat, în numele Franţei, protocolul de ratificare pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, care fusese adoptat de către Parlamentul francez pe 2 august, relatează AFP.

„Această alegere suverană a Finlandei şi Suediei, doi parteneri europeni, le va consolida securitatea în faţa ameninţării actuale din vecinătatea lor imediată şi va aduce o contribuţie semnificativă având în vedere capacităţile acestor doi parteneri la postura colectivă şi securitatea noastră europeană”, a declarat sâmbătă Palatul Elysée.

Suedia şi Finlanda au renunţat la neutralitatea lor tradiţională din cauza invaziei ruse a Ucrainei. Douăzeci de aliaţi au ratificat deja protocoalele, a indicat, în cadrul adoptării de către Parlamentul francez, ministrul Afacerilor Externe Catherine Colonna.

Cele două ţări au nevoie de ratificarea celor 30 de state membre ale organizaţiei pentru a beneficia de protecţia articolului 5 din Carta NATO în cazul unui atac.

Membră a Alianţei Atlantice, Turcia ameninţă însă că va îngheţa procesul, acuzând cele două ţări scandinave de bunăvoinţă faţă de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi aliaţii săi, pe care Ankara îi consideră organizaţii teroriste.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8925 secunde