Este bine să plângi? Rezultatele unui studiu arată beneficiile plânsului

148
Este bine să plângi? Rezultatele unui studiu arată beneficiile plânsului - plans-1660146616.webp
Cercetătorii de la Universitatea Tilburg din Olanda au realizat un studiu care arată ce beneficii are plânsul, atât pentru sănătatea emoțională cât și pentru cea fizică.


Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, în medie, femeile americane plâng de 3,5 ori pe lună, în timp ce bărbații americani plâng de aproximativ 1,9 ori pe lună.

Se pare, însă, că mediile în funcție de țară variază considerabil. Femeile din China, de exemplu, plâng doar de aproximativ 1,4 ori pe lună, în timp ce bărbații din Bulgaria se pare că plâng doar de 0,3 ori pe lună, potrivit studiului citat de Ziarul de Iași.Care sunt beneficiile plânsului


Cercetătorii au descoperit că plânsul poate aduce beneficii atât corpului, cât și minții tale, iar aceste beneficii încep la naștere, odată cu primul plâns al bebelușului.


Detoxifică organismul: Există trei tipuri diferite de lacrimi: lacrimi reflexe, lacrimi continue și lacrimi emoționale.

Lacrimile reflexe curăță resturile, precum fumul și praful, din ochi. Lacrimile continue vă lubrifiază ochii și ajută la protejarea acestora de infecții. Lacrimile emoționale pot avea multe beneficii pentru sănătate. În timp ce lacrimile continue conțin 98% apă, lacrimile emoționale conțin hormoni de stres și alte toxine. Cercetătorii au teoretizat că plânsul elimină aceste lucruri din sistem, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.

Ajută la auto-calmare: Plânsul poate fi unul dintre cele mai bune mecanisme de auto-calmare. Cercetătorii au descoperit că plânsul activează sistemul nervos parasimpatic (PNS). PNS ajută corpul tău să se odihnească și să digere.

Beneficiile nu sunt însă imediate. Ar putea dura câteva minute de vărsare a lacrimilor înainte de a simți efectele liniștitoare ale plânsului.

Înlătură durerea: Plânsul pentru perioade lungi de timp eliberează oxitocina și opioidele endogene, cunoscute și sub numele de endorfine. Aceste substanțe chimice care te fac să te simți bine pot ajuta la atenuarea durerii fizice și emoționale. Odată ce endorfinele sunt eliberate, corpul tău poate intra într-o oarecare stare de amorțeală.Citește mai departe


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2313 secunde