Eurobarometru: Încrederea în viitorul UE a ajuns la cea mai înaltă cotă din ultimii 12 ani

177
Eurobarometru: Încrederea în viitorul UE a ajuns la cea mai înaltă cotă din ultimii 12 ani - fond-1632144159.jpg

Articole de la același autor

Optimismul cu privire la viitorul UE a atins cel mai înalt nivel din 2009 până în prezent, iar încrederea în UE rămâne la cel mai ridicat nivel. Totodată, sprijinul pentru moneda euro rămâne stabil, la cel mai ridicat nivel înregistrat din 2004 până în prezent, arată ultimul eurobarometru. Sondajul indică, de asemenea, o îmbunătățire semnificativă a percepției asupra situației economiilor naționale.

Cetățenii europeni identifică situația economică ca fiind principala lor preocupare la nivelul UE, urmată de mediu și schimbările climatice și de imigrație. Sănătatea continuă să fie principala problemă la nivel național, cu puțin înainte de situația economică a țării.

Majoritatea europenilor sunt mulțumiți de măsurile luate de UE și de guvernele naționale împotriva pandemiei de coronavirus și consideră că planul de redresare „NextGenerationEU” va fi eficace în ceea ce privește răspunsul la efectele economice ale pandemiei. Aproape două treimi au încredere că UE va lua deciziile corecte în viitor pentru a răspunde pandemiei.

Optimismul cu privire la viitorul UE a crescut puternic din vara anului 2020, două treimi dintre respondenți având în prezent o opinie pozitivă (66%, +6 puncte procentuale). Acesta este nivelul cel mai ridicat înregistrat din toamna anului 2009 până în prezent. O majoritate clară este optimistă în ceea ce privește viitorul UE în 26 de state membre, în timp ce opinia publică rămâne divizată în Grecia. Optimismul a crescut în 22 de țări față de vara anului 2020, cu o creștere foarte pronunțată în Malta (75%, +25), Italia (67%, +18) și Portugalia (76%, +15). Ca urmare a acestor schimbări, optimismul este în prezent opinia majorității respondenților în Italia (67%) și Franța (53%).

După o creștere semnificativă înregistrată între vara anului 2020 și iarna 2020-2021, imaginea pozitivă a UE rămâne la un nivel relativ ridicat (45%) și este opinia majoritară în 20 de state membre ale UE Cele mai ridicate rezultate sunt observate în Irlanda (70%) și în Portugalia (62%).

Aproape jumătate dintre europeni au încredere în Uniunea Europeană (49%). Acesta rămâne cel mai înalt nivel general înregistrat din primăvara anului 2008. Încrederea în guvernele naționale a crescut ușor (37%), în timp ce încrederea în parlamentele naționale a rămas stabilă, la 35%.

Situația economică a revenit pe primul loc, ca fiind cea mai importantă problemă cu care se confruntă UE, cu 27% dintre mențiuni. Mediul și schimbările climatice au urcat de pe locul al patrulea pe locul al doilea (25%, +5) alături de imigrație (25%, +7), urmate, pe locul al patrulea, de starea finanțelor publice ale statelor membre și de sănătate (ambele cu 22%). La nivel național, sănătatea rămâne cea mai importantă problemă, deși mențiunile au scăzut considerabil din iarna 2020-2021 (28%, -16). Situația economică ocupă a doua poziție, fiind menționată de puțin peste un sfert dintre respondenți (26%, -7). Din iarna 2020-2021, proporția respondenților care consideră că situația economiei lor naționale este „proastă” a scăzut semnificativ (-11), deși aceasta rămâne opinia majoritară (58%). 40% dintre cetățenii UE sunt în prezent de părere că situația lor economică națională este „bună”, cu o creștere semnificativă (+11). Percepția asupra situației actuale a economiei naționale variază foarte mult de la un stat membru la altul, de la 89% din populația din Luxemburg, care consideră că situația este bună, la 9% în Grecia, care consideră același lucru.

Sprijinul pentru moneda euro în zona euro a rămas stabil din iarna 2020-2021, situându-se la cel mai înalt nivel din 2004, și anume 79%. Un procent ridicat de respondenți din întreaga UE, stabil la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată (70%), împărtășesc, de asemenea, această opinie.

Sondajul eurobarometru a fost realizat prin interviuri față în față și online în perioada 14 iunie - 12 iulie 2021, în cele 27 de state membre ale UE.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 13 Iunie 2021
Stire din Economie : Destinația fondurilor UE în 2022
Pagina a fost generata in 1.488 secunde