Europa, principalul risc pentru economia mondială în 2013

141
Europa, principalul risc pentru economia mondială în 2013 - stiglitz-1357128250.jpg

Europa reprezintă principalul risc pentru economia mondială în 2013, a apreciat laureatul Premiului Nobel pentru Economie americanul Joseph Stiglitz, într-un articol publicat în ediția de miercuri a cotidianului Handelsblatt, transmite Agerpres.


"Riscul real pentru economia mondială se află în Europa", a apreciat Stiglitz, referindu-se mai ales la dificultățile economice din Spania și din Grecia. Aceste țări se află într-o criză din care nu se întrevăd semne că ar putea să iasă, a explicat el.

În ceea ce privește ieșirea din agitația prezentă în zona euro de mai multe luni, economistul american a respins principiul pactului bugetar, ce nu este o soluție, și a opinat că achiziționarea de obligațiuni de stat de către Banca Centrală Europeană (BCE) nu poate fi decât un medicament temporar.

"Dacă BCE va face din continuarea politicilor de austeritate o condiție pentru finanțările sale, aceasta va avea drept singură consecință agravarea stării bolii", a subliniat Stiglitz. Până acum, responsabilii politici europeni nu au reușit să se pună de acord asupra implementării unui adevărat pact de creștere pentru țările aflate la periferia zonei euro, a continuat el. În final, profesorul de la Columbia University nu a exclus noi turbulențe în zona euro în anul ce tocmai a început.

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2126 secunde